СОС мъдрят прехвърлянето на общинските акции в „Топлофикация - София
СОС мъдрят прехвърлянето на общинските акции в „Топлофикация - София / cнимкa: Sofia Photo Agency

Столичните общински съветници ще разгледат два варианта за безвъзмездното прехвърляне на общинските акции в „Топлофикация - София" на държавата. На днешното заседание на местния парламент те трябва да решат дали държавата ще поеме изцяло собствеността и контрола върху столичното парно или общината ще запази минимален 25 процентов дял в дружеството.

Съветниците трябва да одобрят един от вариантите, заложени в решението на стопанската комисия, което беше отхвърлено от представителите на ДСБ, СДС и „Атака”. Съветникът от ГЕРБ Данаил Кирилов призова за положителен вот:

„Ще бъде тежко да вземем това решение, но ще го вземем, защото потребителите имат не само задължения да плащат цената на услугата, но те имат право и да я получават. Време е да започне отоплителният сезон”, обясни Данаил Кирилов.

Безвъзмездното прехвърляне на общинския капитал в „Топлофикация” беше предложено в писмо от Министерството на икономиката, като в замяна на това държавата гарантира нормален отоплителен сезон. Това може да направи дружеството печелившо, обясни за Дарик секретарят на Столичната община Росен Желязков.

„Концентрирането на собствеността в един субект, било то от държавата, която има много по-големи възможности от Общината, ние го разглеждаме като на този етап като единственото оптимално решение”, посочи Росен Желязков.

Ако общината запази минимален акционерен дял, местните управници ще могат да наблюдават работата на дружеството.