храмът Свети Ал. Невски
храмът Свети Ал. Невски / Столична община, архив
205 млн. лв. от общинския бюджет е предвиден за почистване на София за 2019-та година. Това е с 22 млн. повече от изминалата година. В плана е заложено повече машинно почистване на улици и тротоари и по-малко ръчно. 7,6 милиона лева повече са предвидени за чистотата на обществените пространства, а 55 млн. лв. за поддръжка на съоръженията за обработка на отпадъците в София. Това съобщи зам.-кметът по екологията Йоанна Христова.

Столична община инвестира в сензори за качеството на въздуха

Предвиждаме за 2019 година да отделим 22 млн. лв. повече, за първи път имаме такава рекордна план сметка без да увеличаваме такса смет, каза ресорният зам.-кмет на столицата.
Парите ще бъдат насочени към подобряване на услугата по сметосъбиране, извозване, поддържане на публичните пространства и опазване на чистотата на атмосферния въздух.

Борят замърсяването на въздуха в София с контейнери за текстил

"Предвидили сме за поредна година увеличаване на събирането на едрогабаритни отпадъци - това са отпадъците, които в процеса на ремонтните дейности вкъщи понякога оставяме навън на улицата - стари дограми, врати, мебели", каза Христова. Идеята е те да не стигат до нерегламентирано изгаряне.

Новите електробуси тръгват в София през ноември

1.5 млн. лева повече са средствата, предвидени за събиране на едрогабаритни отпадъци догодина, а цялата сума по отношение на събиране на отпадъците и сметоизвозването се повишава с 2.44 на сто спрямо средствата за 2018 година и е в размер на 63 млн. лв.