/ netinfo
От ноември в централната градска част на София ще се движат първите 20 електробуса. Те се различават от познатите дизелови единствено по това, че се зареждат на батерия и не отделят вредни емисии във въздуха.  Това обясни директорът на столичния автотранспорт – Слав Монов. Закупуването им е част от мерките на Столична община за борба с мръсния въздух.
 
Нова придобивка за центъра на София са 20-те изцяло електрически автобуса. От следващия месец те ще обслужват 300-километров маршрут по централните линии.
 
„Работят на батериен принцип. По нищо не се отличават от нормалния дизелов автобус, освен че задвижването е изцяло електрическо с електродвигател на батерия. Принципът на работа е, че се зареждат през нощта и през деня работят по линиите на масовия градски транспорт. Характерното при тях е, че не изхвърлят никакви вредни емисии в атмосферата, с което подобряват качеството на въздуха на град София. Абсолютно безшумни са, снабдени са с климатична система, която не е нужно както при дизеловите автомобил да се чака загряване, за да започне да работи. Като експлоатационни разходи, са по-ниски от стандартните дизелови автобуси“, каза Слав Монов – директор на столичния автотранспорт.
 
Батерията би трябвало да издържи за целия дневен курс на електробуса.
 
Относно пътническия капацитет – той е стандартен и побира 70 души.
 
Електробусите ще са снабдени с видеонаблюдение и устройства за зареждане на телефони. Предстои да бъде проведено обучение на шофьорите.