/ ThinkStock/Getty Images
Борят замърсяването на въздуха в София с контейнери за текстил
98766
Борят замърсяването на въздуха в София с контейнери за текстил
  • Борят замърсяването на въздуха в София с контейнери за текстил
8 процента от замърсяването на въздуха в столицата идва от организирани и неорганизирани източници на емисии, в което влиза и горенето на текстил. 12 000 тона текстилни отпадъци се генерират в София на година. За да се намали този източник на замърсяване, четири контейнера за рециклиране на текстил ще бъдат разположени в София, а мобилен пункт ще обикаля кварталите по график в продължение на месец. Това обяви пред Дарик заместник-кметът по екологията Йоана Христова.

Общината организира мобилен пункт за събиране на стари дрехи
 
Тази седмица започва кампанията, наречена от Столичната община „Детокс на гардероба”. Разположени са четири контейнера – на централната алея в Борисовата градина, два в Южния парк и един пред Столичния инспекторат на ул. „Париж” 5.
 
Причината за кампанията е голямото количество емисии, които се генерират от горене на текстил, обясни заместник-кметът Йоана Христова: "Текстилните отпадъци са около 2% от общите битови отпадъци, които ние изхвърляме, което се равнява някъде на около 12 000 тона годишно. На нас ни е достатъчно основание да преценим, че тези 80 тона вредни емисии, изхвърлени във въздуха от 12 000 тона отпадъци, са нещо, което ние можем всички заедно да си спестим".

Събират ненужни дрехи и текстил за рециклиране
 
Предстои и разполагане на още такива контейнери: "Когато едномесечната кампания приключи, ние ще продължим с втория й етап, който е от тези дрехи и други текстилни отпадъци, които всички ние сме изхвърлили, да се опитаме да ги използваме като ресурс и част тях да влязат в употреба за целите на Green Fashion Week, който предстои. От тези стари дрехи дизайнери ще се опитат да направят дизайнерски облекла от материалите, които са годни за това, а останалите ще бъдат предадени за последващо оползотворяване".
 
Йоана Христова допълни, че тази капания е част от мерките за борба с мръсния въздух чрез разделно събиране на битовите, електрическите, едрогабаритните и автомобилните отпадъци.