/ БГНЕС
Столична община инвестира в сензори за качеството на въздуха
98980
Столична община инвестира в сензори за качеството на въздуха
  • Столична община инвестира в сензори за качеството на въздуха
След две години ще заработят първите общински сензори за качеството на атмосферния въздух. Дотогава Столичната община ще продължи да разчита на станциите на Изпълнителна агенция по околната среда и водите към Министерството на околната среда и водите. Новите сензори ще са 22 на брой, а финансирането ще е по европейска програма, обясни зам.-кметът по екологията Йоана Христова.

Интегрират различните източници на информация за чистотата на въздух в София

Обществената поръчка, обявена от Столична община за доставка, инсталиране и работа на 22-ата сензора за въздуха, вече е отворена за оферти. Същата европрограма е в ход и в Солун, Никозия, Тирана и Охрид.

След като системата заработи, гражданите ще имат достъп до данните в реално време, което е и основната цел на проекта. Дотогава София ще продължи да работи с автоматичните станции на екоминистерството. Новите сензори ще имат по-скоро допълваща роля, обясни зам.-кметът.

Вижте идеите за борба с мръсния въздух в София  

Ако данните на националните станции се разминават от общинските сензори, Общините ще се допитат до университета в Солун. Общият бюджет на проекта е около 1,4 млн. евро, а на Столична община - 480 000 евро.