/ БГНЕС
Какво ще се промени?
Започва интеграция на различните източници на информация за чистотата на въздух в София, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов.
 
Търсим начин системите да бъдат интегрирани - тези на гражданските организации, които са много, но са по-малко точни с тези на Изпълнителната агенция за околна среда, които са малко, но пък са по-точни, за да има максимално ясна картина за чистота на въздуха, уточни министърът.

Вижте идеите за борба с мръсния въздух в София  


Темата изисква усилията на всички институции и на всички граждани, каза Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община. "Включваме се в тези усилия и имаме проект, финансиран с европейски средства и в средата на февруари ще започне процедура за избор на изпълнител за мониторингова система за чистотата на въздух в София", съобщи тя.
 
Фандъкова допълни че се очаква мониторинговата система да е с 20 станции в града. Днес е била получена оферта от още един научен проект от страна на БАН, която да даде повече информация за източниците на замърсяване на въздуха в София, допълни кметът.

В София метат и мият улиците извънредно заради мръсния въздух
 
Ръководителят на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН Христомир Брънзов също каза, че е нужно да се интегрират системите на гражданите с тези на ведомствата. Нужни са шест месеца за калибриране на уредите, посочи Брънзов.

Стефан Димитров, представител на гражданската система за измерване на въздуха Аirtube.info съобщи, че данните за чистотата на въздуха в България ще започнат да се приемат от изпълнителната и общинската власт в София. Преди година това беше немислимо. "Хубаво е, че приемате да работите заедно и очакваме бързи и крайни решение за чистотата на въздуха", посочи той.
 
Предлагат пълна забрана за паркиране в „синя зона“ при мръсен въздух в София

През следващия отоплителен сезон очакваме в сила да влязат правилата за чистота на твърдите горива, добави министърът на околната среда Нено Димов.
 
Освен това Столична общината подготвя нова, интерактивна страница за чистотата на въздуха в София, съобщи още Йорданка Фандъкова.
БТА