Социално напрежение в транспортния сектор
Социално напрежение в транспортния сектор / netinfo

Сериозно социално напрежение има в транспортния сектор и работещите в мините, съобщиха от КТ Подкрепа. Социалното недоволство е породено от законодателни промени в края на миналата година, които водят до реално намаляване на доходите в дружествата с до 50% държавно участие.

Проблемът е в наредбата за регулиране на работната заплата в дружествата с 50% държавно участие, която е нонсенс в условията на пазарна икономика, алармират отново синдикалистите. Друг проблем е промяната в закона за корпоративния данък, която добавя социалните плащания към заплатата и така вместо с 10%, те се облагат с 20%. За някои сектори това означава намаление на реалния доход с до 100 лева.

Аналогичен е проблемът и в мините. Миньорите са подготвили протестен митинг за утре, отлагането му е заради поканата от социалното министерство, с участието на министерството на финансите и социалните партньори проблемите да бъдат обсъдени в същия ден.

Ако в разумни срокове не бъдат взети мерки, готови сме да стигнем до край, заканват се от Столичен автотранспорт, Столичен електротранспорт, БДЖ, Железопътна инфраструктура и Миньорската федерация.