/ БТА
Мярката 60:40 ще продължи да се прилага до края на годината, при въвеждане на локдаун не се предвиждат нови социални мерки, допълни министърът
Не могат да бъдат отстранявани от работа хора, които не са ваксинирани или работодателят да ги задължава да се ваксинират. Има подадени сигнали за това в Инспекцията по труда. Може, обаче, работодателят да въведе някакви мерки, където има струпване на по-голям брой персонал, с които да гарантира, че има безопасна среда на работа и да бъде осигурено здравето на работниците и служителите. Това заяви пред БНР служебният вицепремиер и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев.

Янев: Усилията ни са насочени в посока да не се стига до локдаун (ВИДЕО)


"Не бива да се прекалява с това, че министърът на здравеопазването е въвел зелен сертификат. Заповедта на министъра дава право на избор (ваксиниране, тестване, преболедуване - б.р.) и на обществените места, ако се допускат само хора, които притежават такива сертификати, може да се работи на 100%", допълни той.

Донев обясни, че служители, които нямат сертификат, а работят на място, където той се изисква, могат да ползват платен или неплатен отпуск: "Законодателството гарантира, че за 2021 г. за 90 дни в неплатен отпуск не се нарушават осигурителните права". 

Министър Кацаров: Това е най-тежката COVID вълна досега

Мярката 60:40 ще продължи да се прилага до края на годината за запазване на заетостта, посочи служебният вицепремиер.

"При въвеждане на локдаун не се предвиждат нови социални мерки. Опитът показва, че използваните досега мерки най-добре помагат на бизнеса да запази заетостта", каза Донев.