Собственици на бар осъдиха държавата заради затворена улица
Собственици на бар осъдиха държавата заради затворена улица / снимка: DarikNews
Собственици на столичен бар осъдиха държавата за пропуснати ползи
19081
Собственици на столичен бар осъдиха държавата за пропуснати ползи
  • Собственици на столичен бар осъдиха държавата за пропуснати ползи

Собствениците на столичния бар „Астория” са осъдили държавата да им заплати компенсации в размер на 2, 5 млн. лева, съобщи министърът на външните работи Ивайло Калфин. Министерството, чрез държавната фирма „Адис”, е стопанисвало сградата, в която се е помещавал барът.

Причината да бъдат поискани компенсации е затварянето на улиците в близост до бившето американско посолство след събитията от 11 септември 2001 година, което е довело до пропуснати ползи за собствениците на заведението.
 
Министър Ивайло Калфин коментира с възмущение решението на съда: Нито наемодателят е поискал затварянето на тази улица, нито го е направил, но очевидно това е начин през нашата уважаема съдебна система, на две инстанции минало през софийския съд и то доста бързо, да бръкне в джоба на държавата заради едно пълно безобразие. С цялото ми уважение към съдебната система, трябва да ви кажа, че това е едно решение, което поставя под съмнение нейната адекватност. За съжаление касационният съд е отказал да разгледа това дело като трета инстанция.