Шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена скорост по пътя Монтана – София в района на прохода „Петрохан“ заради намалена видимост и слаб снеговалеж. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията „Пътна инфраструктура“ (АПИ). 

По-рано днес от пътната агенция предупредиха шофьорите, на които им предстои пътуване в Западна България, да твръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия. Очаква се понижение на температурите и през нощта във високите полета в Западна България и Предбалкана дъждът ще преминава в сняг. За днес беше обявен жълт предупредителен код за опасно време в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч, София, Перник, Кюстендил и Благоевград. 

В очакване на снега: Режим на зимно поддържане на прохода „Петрохан“

Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и са в готовност да предприемат необходимите действия за обработка на настилките във високопланинските райони и проходите, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания по усойните места, посочиха от АПИ. 

АПИ: Шофьорите в Западна България да тръгват само с подготвени за зимни условия автомобили

Целта е превантивните, а след това и снегопочистващите дейности да започват максимално бързо при прогноза за влошаване на времето, за да се осигури проходимостта на пътищата.

Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.
БТА