Служителите на МВР излизат на протест

/ Dariknews.bg
Нов протест на служителите на МВР навръх професионалния празник на пожарникарите днес.

След неуспешни преговори: Нов протест на служителите на МВР
 
До него се стига след поредните неуспешни преговори между ръководството на МВР и синдикатите, които се проведоха на 12 септември. Въпреки че бе постигнат консенсус относно някои спешни промени в закона за МВР, по основното искане за 15% увеличение на заплатите със задна дата съгласие отново нямаше.
 
По изчисления на министерството исканото 15-процентно увеличение на заплатите щяло да струва на бюджета 136 млн. лева годишно. Искането на синдикатите е то да стане със задна дата от 1 февруари тази година. Според ръководството на МВР това е невъзможно, тъй като заплатите се определяли с наредба на вътрешния министър, а законът не уточнявал как тя може да бъде ревизирана.

Хиляди служители на МВР се събраха на протест пред парламента (СНИМКИ)

По думите на зам.-вътрешния министър Стефан Балабанов за увеличение евентуално можело да се говори едва при приемането на новия бюджет.
 
От синдикатите обаче бяха категорични, че увеличението трябва да е със задна дата. Според тях ресурс може да се намери, ако държавата отпуска пари годишно за всички щатове в МВР, включително и за незаетите, а не както е досега – само за попълнените.

„Нашата програма си е наша програма. Казахме, че няма да пропуснем нито един професионален празник на служителите в МВР. 14 септември, Празникът на пожарникарите, няма да го пропуснем. Не беше направен и опит да се разберем с ръководството. Ако тези искания, зад които в момента стоим, не бъдат в по-голямата си част изпълнени, от 5 януари натам нашите протести ще станат ежедневни“, каза във вторник Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР.