/ БГНЕС, архив
Нов протест на служителите на МВР навръх професионалния празник на пожарникарите този четвъртък. До него се стига след поредните неуспешни преговори между ръководството на МВР и синдикатите, които се проведоха днес. Въпреки, че бе постигнат консенсус относно някои спешни промени в закона за МВР, по основното искане за 15% увеличение на заплатите със задна дата съгласие отново нямаше.

Десетки полицаи излязоха на протест в Пловдив (СНИМКИ)
 
По изчисления на министерството исканото 15-процентно увеличение на заплатите щяло да струва на бюджета 136 млн. лева годишно. Искането на синдикатите е то да стане със задна дата от 1 февруари тази година. Според ръководството на МВР това е невъзможно, тъй като заплатите се определяли с наредба на вътрешния министър, а законът не уточнявал как тя може да бъде ревизирана. По думите на зам.-вътрешния министър Стефан Балабанов за увеличение евентуално можело да се говори едва при приемането на новия бюджет:
 
„Категорично им беше заявено, че има законова пречка. Това не може да стане със задна дата и те много добре го разбират и аз не бих могъл друго да коментирам по този въпрос. Евентуално може да има увеличение на заплатите от 1 януари 2018“, каза той.
 
От синдикатите обаче бяха категорични, че увеличението трябва да е със задна дата. Според тях ресурс може да се намери, ако държавата отпуска пари годишно за всички щатове в МВР, включително и за незаетите, а не както е досега – само за попълнените.

Хиляди служители на МВР се събраха на протест пред парламента (СНИМКИ)
 
Според Валентин Попов от Синдикалната федерация на служителите в МВР протестите ще продължат още този четвъртък:
 
Нашата програма си е наша програма. Казахме, че няма да пропуснем нито един професионален празник на служителите в МВР. Следващият - 14 септември, Празникът на пожарникарите, няма да го пропуснем. Не беше направен и опит да се разберем с ръководството. Ако тези искания, зад които в момента стоим, не бъдат в по-голямата си част изпълнени, от 5 януари натам нашите протести ще станат ежедневни“, допълни Попов.

Заплатите в МВР трябва да се увеличат, но възможностите са от догодина
 
Освен за заплати се водиха разговори и за някои спешни промени в закона за МВР. Синдикатите настояват полицаите да могат да получават пари за извънредния си труд, дори и той да надхвърля позволените 6 часа на седмица, както става например по време на избори. Друго тяхно искане е да се въведе механизъм, чрез който служителите да получават увеличение на заплатите за всеки допълнителен обучителен курс, който изкарат.