Това са първите протестни действия в институцията от близо 144-годишната история на българската дипломация
Служителите на Министерството на външните работи (МВнР) започват стачни действия във ведомството от 2 декември.

Исканията им са за увеличение на заплатите, индексиране на командировъчните средства при дългосрочно и краткосрочно командироване и прекратяване на практиката за намаляване на основната заплата при дългосрочно командироване. 

Днес служителите на ведомството ще отидат на работа, но няма да изпълняват служебните си задължения, обясни за БТА председателят на Професионалното обединение на държавните служители от дипломатическите служби (ПОДСДС) Мартин Колев. 

След стачките в МВнР: Служебният министър предлага 30% увеличение на заплатите

По думите му към момента не е предвидено те да излизат на протест пред министерството. Колев припомни, че служителите са направили това в сряда.

Георги Димитров

Тогава около двеста стачкуващи хвърлиха жълти стотинки в израз на несъгласието си повече да работят за толкова ниски възнаграждения.

На брифинг в МВнР в четвъртък зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев заяви, че външният министър Николай Милков е изготвил доклад с предложение за 30 % увеличение на заплатите на служителите в дипломатическата служба, отправен към премиера Гълъб Донев. По думите на Коджабашев нагласата на всички е този казус да бъде решен в положителна посока за служителите на министерството. Въпросът е доколко финансовата рамка на държавата на този етап позволява определен процент увеличение на заплатата. А че такова увеличение е необходимо, това е безспорно, заяви Коджабашев.

Георги Димитров

БТА