/ dariknews.bg
Силна гръмотевична буря се развихри в Пловдив и Асеновград в неделя вечерта.

За броени минути улиците се превърнаха в реки като нивото на водата достигаше над метър.

Над 1000 сигнала за наводнени мазета, приземни етажи, пътни участъци и закъсали коли е реагирала пожарната.

Каква е обстановката в област Пловдив след поройния дъжд?

От снощи в сградата на Областната дирекция на МВР - Пловдив заседава извънреден кризисен щаб под ръководството на ст. комисар Атанас Илков, който анализира ситуацията в критичните точки. Тази сутрин положението в града под тепетата се нормализира и започна поетапното миене на улиците от наносите и замърсяванията.

Пороят и бурята, придружена на места с градушка, започнаха към 18 ч. в неделя и продължиха повече от час, като валежите спряха едва през нощта.

Над 60 литра на квадратен метър е количеството дъжд, което падна за кратко в Пловдив.

Мощни бури и порои на много места в страната - има ли критични точки? (ВИДЕО/СНИМКИ)

Над метър достигаше водата по някои от големите булеварди. Затворени за движение бяха ул. "Гладстон", бул. "Шести септември" преди моста на Адата, бул. "Найчо Цанов", бул. "Освобождение" до военните поделения, участъци от бул. "Христо Ботев" от Сточна гара до бул. "Източен". Почти половин метър беше водата и по ул. "Стефан Стамболов" в пловдивския квартал Кючук Париж.

Най-критично беше положението при кръговото на пътен възел „Скобелева майка“ на изхода на Пловдив. Вече са отводнени бул. „Санкт Петербург“, Коматевския възел, бул. „Васил Априлов“ под жп надлеза и бул. „Марица“ под жп моста. Възстановено е нормалното движение на автобусите от градския транспорт.

Работи се и на ул. "Прилеп" 17, където водата според живеещите там, достига почти до ел. таблата. Закупената от хората помпа не успява да изпомпа събралата се вода още от пороя в петък.

Новата седмица започва с още дъжд и гръмотевици

Екипите на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" продължават изпомпването на вода от подлези и други наводнени обекти, а полицията следи за организацията на движение. 20 екипа пожарникари от Пловдив, София, Кърджали, Стамболийски и Карлово работеха на терен, като някои от тях продължават да отводняват.

4 екипа доброволци от формирование „Пловдив 112” помагаха на пожарникарите в отводняването на различни обекти в града и издърпването на затъналите във вода коли.

Всички закъсали МПС в критичните точки са изтеглени на наказателния паркинг на бул. "Найчо Цанов" и служебния паркинг на сектор "Пътна полиция" на ул. "Напредък".

В действие са и екипи на ВиК, които със специализирани машини почистват отводнителните съоръжения.

По информация от директора на ВиК Спартак Николов помпена станция "Север" и пречиствателната станция работят в нормален режим. Канализациите са чисти, но обилният дъжд и залповото количество вода пречи на нормалното изтичане. Заради прекъсване на електрозахранването временно е била нарушена работата на Южна и Северна станция, но нормалното водоподаване вече е възстановено.

Десетки хора, сред тях малки деца и бременни жени са изведени от бедстващи автомобили.

Оказана е помощ на самотно живеещи инвалиди в наводнени жилищни сгради.

Наводнени бяха болниците „Медлайн“, „Парк хоспитал“, „Физиомед“, УМБАЛ „Свети Георги“. Отводнено е подземно помещение в Комплексния онкологичен център в кв. Кючук Париж.
Оказана е помощ и са евакуирани бедстващи 120 деца от Дома на културата „Борис Христов“.

Проливни валежи заляха Централна и Южна България, мощна буря удари Пловдив

Отводнена е сградата на Областната управа в града.

Два екипа гасиха пожар в склад с полиетиленови отпадъци, който е локализиран и потушен.

Отводнено е подземно помещение на НКЖИ в Гарово управление-Пловдив с комуникационна апаратура. Заради изгорели стрелки на жп гарата влаковете се управляват все още на ръчен режим, движейки се със закъснение.

Неработещи светофари на големите кръстовища наложи ръчно регулиране на движението до отстраняване на аварията.

Склад за готова продукция на хлебозавод в кв. Кючук Париж също беше под вода.

От полицията предупреждават гражданите за тяхната сигурност да не използват подлезите в Пловдив до цялостното им отводняване и почистване. Патрули на "Общинска охрана" обхождат съоръженията, които са обезопасени със сигнални ленти.

Апелират се водачите на автомобили да се движат с повишено внимание по пътя Асеновград - Чепеларе, заради паднали камъни на платното.