Днес има краткотрайни, но много интензивни валежи от дъжд, придружени от силен вятър и гръмотевици, на много места в страната.

Жълт код е обявен в 18 области в Западна и Централна България.

Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Кърджали, Смолян, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник, София-област и София-град.

Пловдивско буря
DarikNews.bg, Петър Тодоров

Силна гръмотевична буря се развихри в Пловдив и Асеновград тази вечер. За броени минути улиците се превърнаха в реки и затрудниха движението на автомобили по пътищата.

В РДПБЗН-Пловдив са постъпили над 170 сигнала за наводнени мазета, приземни етажи, пътни участъци и закъсали автомобили, съобщи пресслужбата на МВР. Произшествията се отработват от 14 екипа. Предислоцирани са 2 екипа с 6 служители и 6 мотопомпи от РДПБЗН-Кърджали. Отводнени са 4 болнични заведения, изтеглени са автомобили с бременна жена, майка с 2 деца и майка с 3 деца (от различни автомобили). Екипи са се отзовали на 2 сигнала за евакуиране на трудноподвижни хора.
 
 

Отново от Пловдив! Фото: Иван Дойчевски

Публикувахте от Meteo Balkans в Неделя, 2 юни 2019 г.

Сигнали за множество закъсали коли в Пловдив са получени и в полицията по време на интензивния дъжд. В града под тепетата е високо нивото на водата по бул. "Васил Априлов", ул. "Гладстон", пътен възел "Скобелева майка" и "Коматевски транспортен възел". По информация на Дарик почти половин метър е водата по ул. "Стефан Стамболов" в пловдивския квартал Кючук Париж.
 
Екипи на пожарната работят по отводняването на засегнатите места, а полицейски служители подпомагат трафика.
 
 
Отново ! Заводени улици в Пловдив

Отново ! Наводени улици в Пловдив .. Автор : Недко Ифьов

Публикувахте от Meteo Balkans в Неделя, 2 юни 2019 г.

Изсипалият се изведнъж обилен валеж превърна улици в Пазарджик в реки. Над 40 сигнала за наводнени мазета и приземни етажи са постъпили в пожарната, съобщават от Областната дирекция на МВР. Пет екипа огнеборци са се отзовали на повикванията и към момента отводняват сгради в различни райони на областния град. Пострадало е и общежитието към Спортното училище.
 
Потребители публикуваха в социалните мрежи снимки и видеоклипове, от които се виждат реки от дъждовна вода по централната градска част, по улиците „Цар Шишман“, „Стефан Караджа“, в квартал „Запад“, в Промишлената зона, в района на „Търговия на едро“ и други. По думите им, завиряването на улиците се е получило заради проблеми с шахтите. От някои водата е извирала, вместо да я поемат.

Пазарджик
Тина Соколова

Сериозни валежи са паднали и в планинската част на региона, където също има наводнени мазета и приземни етажи. Градушка, придружена от пороен дъжд, е ударила курорта Атолука.
 
Валежите продължават, макар да не са така интензивни.
 
 

Пазарджик сега! Видео: Йордан Риков

Публикувахте от Meteo Balkans в Неделя, 2 юни 2019 г.



Река Гюрля излезе от коритото си в старозагорското село Средногорово. В десет къщи са наводнени избените помещения.

„То всичко е пропито и няма на къде да отива водата. И коритата като не са почистени от там идва цялото бедствие”, коментира мъж от селото.

Екип на пожарната е на място и следи ситуацията. Няма бедстващи хора.

Пловдивско буря
DarikNews.bg, Петър Тодоров


Временно се ограничава движението по път II-66 Стара Загора – Нова Загора в участъка с. Дълбоки – с.Оряховица от км 45 до км 50 поради наводнен пътен участък. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
 

 

Видео от пътя Стара Загора, Горно Ботево! Има закъсали автомобили.. Видео:

Публикувахте от Meteo Balkans в Неделя, 2 юни 2019 г.


Обходният маршрут е Стара Загора – АМ „Тракия“ – Нова Загора.

дъжд
БГНЕС


В Плевенско ситуацията е много напрегната и се променя непрестанно, там валежите са интензивни и продължават часове.
 

 

Между с.Бръшляница и Плевен! Видео: Антония Тонова

Публикувахте от Meteo Balkans в Неделя, 2 юни 2019 г.


Временно бе ограничено движението по главен път София - Варна заради препятствие. Това съобщиха от ОДМВР-Плевен. Интензивният дъжд и свлечени кални маси на пътното платно доведоха до затваряне на пътя.

Ограничено беше движението и по път I-3 Плевен – Бяла в участъка Тотлебен – Обнова заради наводнен път и за почистване на платното за движение от кал.
 
 

Между с.Бръшляница и Плевен! Видео: Антония Тонова

Публикувахте от Meteo Balkans в Неделя, 2 юни 2019 г.
Временно се ограничава движението по път III-204 Попово – Кардам от км 28 до 30 в област Търговище за почистване на изнесена кал от пътното платно. Шофьорите изчакват на място.

Плевенско дъжд
DarikNews.bg, Деян Герговски

Плевенско дъжд
DarikNews.bg, Деян Герговски

Постъпилите сигнали за област Велико Търново са главно в община Елена (гр. Елена и с. Константин). Получени са седем сигнала за наводнени дворове, приземни гаражи и мазета. Към 19.00 часа пет от тях са отработени. Към момента три екипа отработват последните съобщения от с. Константин.

Отворен за движение е Проходът на Републиката и там трафикът е натоварен. На места се образуват колони заради преминаващите товарни автомобили, които забавят движението. Остава в сила предупреждението за опасност от падащи камъни. През денонощието не са регистрирани тежки пътни инциденти.
 
С 23 см се е повишило нивото на река Янтра при квартал „Чолаковци” във Велико Търново за последните 24 часа, съобщиха от Хидрометеорологичната станция в града.

Тази сутрин речното ниво там е било 241 см, което е под критичните стойности. Въпреки това денонощното наблюдение остава, тъй като в региона все още вали дъжд.

Нивото на река Джулюница при едноименното село се е понижило със 110 см за изминалото денонощие и е 126 см. При Голяма река в Стражица също има спад – с 6 см и нивото е 81 см. Равнището на Янтра при село Каранци се е покачило с 1 см и днес там са измерени 186 см. Нивата на всички водни басейни в областта към този час са под критичните стойности, но общините взимат превантивни мерки срещу евентуални инциденти.

дъжд река

Междувременно днес кметът на Хасково Добри Беливанов свика Кризисния щаб на заседание, за да се анализират щетите от проливния дъжд. За по малко от час в Хасково снощи са паднали 62 л/кв.м. Огромното количество вода е нанесло щати най-вече по уличната инфраструктура, има наводнени магазини, мазета подземни гаражи.

Повече от 20 отводнявания са извършили от снощи до днес служителите на пожарната. Отстраняват се паднали дървета на улиците „Ихтиман“ и „Драгоман“. Общо 110 сигнала са получени. Част от тях са на граждани, други са предадени чрез тел 112. Имало е закъсали автомобили в наводнените пътни участъци

Количеството за столицата не е много, но валежът в София, както и в други населени места, беше  доста интензивен. Дъждът беше съпроводен от силни пориви на вятъра и гръмотевични бури.
БТА, БГНЕС, Фокус, nova.bg