Обстановката в Косово става напрегната, следим внимателно, организирали сме денонощно дежурство, за да имаме своевременно получена информация и реакция от наша страна, която да бъде адекватна на тази ситуация. Към момента няма постъпило искане към българската страна за увеличаване на българския контингент. Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов.

“Всички наши военнослужещи са живи и здрави, нямат проблем, изпълняват си функционалните задължения, включително и в тази част на територията на Косово, където са възникнали проблемите”, добави Стоянов.

Опозицията в Косово иска оставката на премиера и спешно свикване на Съвета за сигурност

Той подчерта, че България е декларирала оперативен резерв една рота.

“Имаме такава готовност тази рота в седемдневен срок да бъде изпратена, но засега такова искане към нас не е постъпило”, уточни той.

По отношение на площадките на летище Граф Игнатиево, Стоянов посочи:

“Вчера са открити две площадки на Граф Игнатиево. Едната площадка е ескадрилен оперативен център, изключително важно съоръжение, в което ще бъдат настанени летателният състав и там се планират абсолютно всички задачи, свързани с летателната дейност. Втората площадка е SSF, където ще бъде склад за класифицирано оборудване”, каза той и уточни, че без тях сертификацията на летище Граф Игнатиево няма да може да мине и няма да могат да бъдат приети самолетите F-16.

По думите му изходните задания е трябвало да бъдат започнати през 2016г., но реално първите строителни площадки са открити през 2021г.

“Планираме да приключим цялостно летище Граф Игнатиево през декември 2024г.”, каза той и уточни, че това е графикът, който служебното правителство е предложил и изрази надежда редовното правителство да положи усилия в тази посока.