След бунта на полицаите решиха да им платят за извънредния труд
След бунта на полицаите решиха да им платят за извънредния труд / снимка: БГНЕС, архив
След бунта на полицаите решиха да им платят за извънредния труд
67868
След бунта на полицаите решиха да им платят за извънредния труд
  • След бунта на полицаите решиха да им платят за извънредния труд

Всички пари за извънреден труд на полицаите ще бъдат изплатени до края на годината. За това е гарантирал самият финансов министър Петър Чобанов по време на среща с главния секретар на МВР Светлозар Лазаров. Професионалният ръководител на силовото ведомство отказа да каже каква е точната сума и откъде идват парите, но заяви, че те вече са осигурени. Чобанов и Лазаров са обсъдили и контрола върху контрабандата по границата. Финансовият министър е обещал да бъдат отпуснати средства за допълнително техническо оборудване, което ще се изразява в камери и скенери.

Средствата за изплащане на компенсации за извънреден и специфичен труд на служителите на МВР, както и ваучери за храна, вече са заделени. Това стана ясно само два дни, след като полицаите се вдигнаха на бунт срещу въвеждането на нова европейска мярка за ротация на патрулите по квартали. Новината съобщи главният секретар Светлозар Лазаров от финансовия министър Петър Чобанов: „Имам уверението на министъра на финансите, че до края на годината всички задължения на служителите на МВР по тази част ще бъдат изплатени".

Главният секретар заяви, че по линия на контрабандата целта е да се намали субективизма на отделните екипи, които работят по границата. С тази цел от тук нататък ще се върви към пълен технически контрол в пропускателните пунктове.

„Да се увеличат скенерите там, където са на външните граници, да се закупят нови скенери с оглед поставянето им леко в дълбочина, за да може при съответните проверки по-голям МПС-та същевременно да бъдат проверявани и в тази връзка това да не води до затрудняване на трафика", заяви още главният секретар на МВР.

Лазаров допълни, че според него с влизането на страната в ЕС не е направен достатъчно добър анализ по тази линия, тъй като най-сериозни злоупотреби с ДДС ставали именно през вътрешните граници на страната.

Главният секретар коментира и снощната операция на МВР в столичния квартал „Света Троица", като заяви, че е била допусната грешка от страна на полицията, тъй като не е осъществен арест. Миналата вечер, близо до хипермаркет в квартала, издирваният за обир на инкасо-автомобил бивш полицай Христо Георгиев стреля по служители на реда и успя да се измъкне от мястото с краден автомобил. Лазаров заяви, че МВР има информация за местонахождението на мъжа, но в случая било най-добре той да се предаде доброволно.