След 3 часа дебати парламентът прие доклада за работата на прокуратурата за последните осем месеца със 117 гласа "за", 61 "против" и 1 "въздържал се". 

Всички парламентарни групи подкрепиха доклада, представен от главния прокурор Иван Гешев, освен депутатите от БСП и един независим народен представител.

Именно от левицата зададоха и най-много въпроси към ръководителя на държавното обвинение, а соцлидерката Корнелия Нинова му поиска оставката от парламентарната трибуна.

Гешев: Прокуратурата ще разследва всеки, който е нарушил закона


„Докладът е много статистика, а не отговори на важните за обществото въпроси, които вълнуват българските граждани", критикува червената лидерка.

Тя попита и дали не са готови експертизите за снимките и аудиозаписите с премиера Борисов. Левицата обвини и прокуратурата в двоен стандарт.

"Нинова ми зададе въпроси, на които би трябвало да знае отговорите, работили сме в една служба преди много години като следователи, но сега тя е в друго амплоа. Ще се постарая да отговоря юридически на политически въпроси. Аз нямам право да искам оставки. Вие имате право, но има процедури по отстраняването на главен прокурор и председател на ВКС и ВАС и тези процедури са регламентирани. Когато говорим за върховенството на закона, е хубаво да четем законите", посочи той.

Гешев настоя, че справедливостта в правораздаването не се дава от прокуратурата, а от съда.

"Не прокурорът освобождава предсрочно лице, убило син на бивш депутат", даде пример той.

Иван Гешев бе категоричен, че митът за безконтролния главен прокурор е политически.

"Не ме притесняват какви фигури ще бъдат приети за разследване на главния прокурор. Аз не смятам да извършвам престъпления, а и вероятността да извърша престъпление е сходна с това депутат да извърши престъпление", направи аналог той.

"Прокуратурата и МВР направиха неща, които не са правени от 89-а. Някой да покаже кой предишен период е направено повече", обобщи Гешев и добави, че няма притеснения да се явява пред Народното събрание периодично и да отговаря на въпроси.

Десислава Атанасова от ГЕРБ пък определи искането на оставката на Иван Гешев като безплодно. Не вие, уважаеми колеги, избирате главния прокурор, отсече тя.

"Сматям, че този доклад е обективен, че показва волята и желанието на прокуратура да се справи с всички предизвикателства пред нея и ще го подкрепя", заяви Атанасова.

Христиан Митев от "Обединени патриоти" пък посочи, че е нормално в доклада на прокуратурата да има статистика и от нея всеки народен представител може да си направи анализ.