Иван Гешев
Иван Гешев / БГНЕС
Прокуратурата ще разследва всеки, който е нарушил закона, независимо дали е полицай или протестиращ, социално слаб или милиардер, министър или дребен чиновник в президентството. Това заяви главният прокурор в Народното събрание при представянето на доклада за дейността на прокуратурата през последните 8 месеца.

Той бе категоричен, че няма да позволи прокуратурата и главният прокурор да бъдат въвлечени в явно развиващата се вече политическа предизборна кампания. 


"Ние ще продължим да работим без да правим разлика. Молбата ми е да проявяваме уважение към българските институции, към българската държава. Човек и държава, които не уважават себе си, не ги уважават и другите. За съжаление, ние много често показваме, че не уважаваме себе си и собствената си държава. България я е имало преди нас, ще я има и след нас", подчерта Гешев.

След 3 часа дебат: Депутатите приеха доклада за работата на прокуратурата

„Ако някой твърди, че в България няма борба с корупцията, ще призная неговата теза, ако ми покаже друг период от историята след 1989 г., с по-добри резултати. Тогава бих се съгласил“, каза още той.

По думите му страната ни по този показател е на средни нива, а не в челните позиции, както се твърди.

Иван Гешев обърна внимание на някои конкретни досъдебни производства, започвайки с обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който продължава да се укрива в Дубай. 

"Към днешна дата ще ви допълня нещо по делото срещу едно лице, което се укрива в Дубай. Има две досъдебни производства - по едното са привлечени 11 лица. Важно е да се посочи, че от 212 предмета, които има доказателства, че са законно регистрирани, след претърсването са открити 6678 артефакта, които се съхраняват в кутии с надписи от местата в България, където са изкопани", посочи той.

Гешев бе категоричен още, че в президентството не са влизали тежко въоръжени хора. Той уточни, че Нено Димов не е бил арестуван, а поканен да отиде в дома си с наблюдаващия прокурор, за да продължи претърсването.

Във връзка с проверките, свързани с премиера, Гешев потвърди, че те са 3 на брой и Борисов вече е дал обяснения по тях. Те са свързани с информация за имот в държава от ЕС, с изтеклите аудио записи и снимки, за които е назначена експертиза за установяване на автентичността им.

"Първата е проверка, касаеща собственост на имоти в страна извън България. Това, което мога да кажа по този случай, е следното - снети са обяснения на министър-председателя по тази проверка. Последният сигнал е от ГД "Боец", което някои медии свързват с определени хора, които не се намират в България. Приобщени са различни медийни публикации, изискани са множество справки, снети са множество обяснения, има активна комуникация със съответните партньорски служби от Кралство Испания. Резултатът до момента е, че няма обратна информация. Предстоят на още няколко да бъдат снети обяснения и ревизии на няколко търговски дружества, които са свързани с проверката", изясни Гешев.

"Никоя полиция няма да издържи да бъде бита толкова, колкото нашата на 2 септември. Тези хора защитиха други граждани да не пострадат, както и институциите. Вижте видеообмена - как процедира френската полиция, да не споменаваме американската", подчерта главният прокурор.