/ БГНЕС, архив
Скандал в СУ: Професор станал декан на факултет извън правилата
95823
Скандал в СУ: Професор станал декан на факултет извън правилата
  • Скандал в СУ: Професор станал декан на факултет извън правилата
Професор от Софийския университет станал декан на факултет в нарушение на правилата. Според правилника на учебното заведение, постът не може да заема лице, което навършва пенсионна възраст в рамките на мандата.
 
Проф. Божидар Ангелов обаче, декан на Факултета по начална и предучилищна педагогика, навършва 65 години два месеца преди изтичането му. Това съобщи пред Дарик Симеон Георгиев, който е представител на студентите в Академичния съвет.
 
Проф. Ангелов отрече обвиненията с мотива, че при избирането му правилата са били други, а и пенсионирането не става точно в деня, когато се навършват годините.
 
Симеон Георгиев научил от колеги, че деканът на педагогическия факултет проф. Божидар Ангелов, навършва годините за пенсия в рамките на мандата. "Има си условия за заемане на длъжността декан. В които условия е и през мандата да не се навършва пенсионна възраст", обясни Георгиев.   
 
По думите на проф. Божидар Ангелов няма причина да не може да завърши мандата си. "Самият срок или дата на раждане не предполага пенсиониране в този момент. Няма такова нещо В действащите тогава нормативни документи, аз трябва да бъда пенсиониран в края на декември 2019-а", обясни той.
 

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков
БГНЕС, архив


Проф. Ангелов е подписал декларация, че по време на мандата няма да настъпи възрастта за пенсиониране, обясни ректорът на най-старото висше учебно заведение проф. Анастас Герджиков, която е, по думите му, "напълно основателна".
 
"Никой не знае кога ще бъде отчетно-изборното заседание след 4 години, дали ще бъде през май или през ноември. Освен това дори да настъпи пенсионната възраст, което не знаем дали ще се случи точно в този период, след нея има два-три месеца, в които е необходимо събирането на редица документи в Личен състав и НОИ. Така че няма никаква опасност той да бъде пенсиониран преди края на мандата", обясни проф. Герджиков.
 
Георгиев подал сигнал до Контролния съвет на СУ, който се произнесъл с решение. "Решението беше, че Контролният съвет предлага на Общото събрание на Факултета по начална и предучилищна педагогика да отстрани допуснатите незаконосъобразности", поясни той.
 
Симеон Георгиев е сигнализирал и в прокуратурата, която да установи има ли извършено престъпление.