Ситуацията с пожара в Свиленградско е под контрол
Ситуацията с пожара в Свиленградско е под контрол / снимкa: Sofia Photo Agency

Всички налични сили и техника са съсредоточени върху спиране разпространението на пожара край Свиленград. Продължава разширяването с помощта на три тежки машини, създадената тази нощ противопожарна ивица, по която ще се локализира пожарът край свиленградските села Студена, Маточина и Равна гора.

Цялата налична сила и техника -10 пожарни, 35 войника, 30 човека от Държавно горско стопанство и 30 местно население, както и екипи на „Гражданска защита” е изпратена по фронта на пожара.

При всяко едно възобновяване на пожарите, огънят се погасява на момента, за да не се разгори и разпали отново в по- късните часове на деня, когато се очаква повишение на температурите. Ситуацията е под контрол обясни пред Дарик Тенчо Атанасов инспектор в хасковската пожарна.

Противопожарната ивица е 18 километра, а самият фронт е близо 3-4 километра.

„3000 декара горски фонд, 1500 декара орехови и бадемови гори, които са изоставени, са унищожени от пламъците. Трудно е да се определи и площта на лесонепригодните площи, но и те са близо 5000 декара”, допълни Атанасов.

Полицията продължава работата си по установяване причината за запалването, тръгнало от бадемова гора край село Студена. Проверяват се както версии за умишлен палеж, така и небрежност при боравене с открит огън и захвърлена неизгасена цигара.