Сините ще докладват в Европа за дебатите около промените в Изборния кодекс у нас
Сините ще докладват в Европа за дебатите около промените в Изборния кодекс у нас / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Сините ще докладват в Европа за дебатите около промените в Изборния кодекс у нас
59770
Сините ще докладват в Европа за дебатите около промените в Изборния кодекс у нас
  • Сините ще докладват в Европа за дебатите около промените в Изборния кодекс у нас

Синята коалиция ще информира ОССЕ, Европейската комисия и Европейския парламент заради промените в Изборния кодекс. Това съобщи евродепутатът от коалиция Светослав Малинов, който допълни, че ще се обърнат и към ЕНП, от чието политическо семейство е ГЕРБ.

Според тъмносините управляващите са наясно, че ще загубят изборите и затова се опитват да променят кодекса така, че да фалшифицират вота.

От ДСБ ще изпратят доклад до ОССЕ, в който се обяснява, че управляващите нямат намерение да се съобразяват с препоръките на международната организация и ще се опитат да фалшифицират предстоящите избори.

"Управляващите се готвят за фалшификация, което произтича от абсолютната им увереност, че ще изгубят следващите избори и затова битката за изборния ден започва по този изключително нечестен начин", коментира Малинов.

От ДСБ са сигурни, че премиерът Бойко Борисов ще смекчи позицията си и управляващите ще променят мнението си за Изборния кодекс. Причината е, че иначе рискуват страната да бъде залята от международни наблюдатели.

"Надявам се, че няма да се стигне до там - страната ни да бъде залята от стотици международни наблюдатели, защото ще има желание. България ще бъде затрупана от международни наблюдатели, защото не може да отказва такива неща".

Тъмносините прогнозираха, че до изборите управляващите ще предизвикат поне още три скандала, с които да отклонят общественото внимание.

В края на миналата седмица парламентът изпадна в патова ситуация, след като опозицията бойкотира работата на депутатите. След като три пъти председателят на Народното събрание Цецка Цачева направи безуспешен опит да открие заседанието, в крайна сметка се наложи да обяви, че днес депутатите няма да работят.

Очакваше се Народното събрание да се събере извънредно в събота и във вторник, но Цачева каза, че следващото заседание ще бъде в сряда.

След председателския съвет всички парламентарни групи, с изключение на ГЕРБ, бяха категорични, че няма как да участват в заседание, което приема промени в Изборния кодекс, даващи възможност за кражба на вот и фалшификация на изборите.

Опозицията посочи, че причината за бойкота са промените в Изборния кодекс, които опорочавали предстоящия вот и потъпквали демокрацията.