Сините искат парламентарен дебат с премиера за здравеопазването
Сините искат парламентарен дебат с премиера за здравеопазването / Sofia Photo Agency, архив
Ваньо Шарков
58011
Ваньо Шарков
  • Ваньо Шарков

Синята коалиция настоя за парламентарен дебат с премиера Бойко Борисов за състоянието на здравеопазването. Според депутатите отказът от това означава, че правителството абдикира от своите задължения и е знак за безпомощност и безотговорност.

„Ние от Синята коалиция не за първи път обръщаме внимание на тези факти. Днес към тях прибавяме и още по-тежки и тревожни констатации. Лекарите напускат България. Всяка година 350 български деца завършват медицина, а 500 лекари напускат България", заяви Ваньо Шарков.

Той добави, че липсва електронна здравна карта и управляващите от Политическа партия ГЕРБ непрекъснато отказват да я въведат: „Четирима министри, четирима управители на Националната здравноосигурителна каса са сменени само в рамките на един управленски мандат. Все още казваме само четирима, до края има време. Това е доказателство за липса на кадрови ресурс, липса на приемственост и хаотични управленски решения".

По думите му констатациите и на Сметната палата, и на временната анкетна комисия в парламента за лекарствената политика в България са категорични: „Административното бездействие от страна на здравното министерство и здравната каса по отношение на издаването на подзаконови нормативни актове са довели до огромен преразход на финансови средства. Държавата е тотално абдикирала от общинското здравеопазване и общински болници продължават да фалират и да бъдат закривани".

Ваньо Шарков добави, че дълговете на болниците са над 360 милиона лева и причината за това е липсата на реформа в болничната помощ.