Сидеров призова правителството да не допусне разкол в църквата
Сидеров призова правителството да не допусне разкол в църквата / Sofia Photo Agency, архив

Лидерът на партия "Атака" Волен Сидеров призова правителството да не допусне разкол в църквата след смъртта на патриарх Максим.

Правителството може да се произнесе, да парира мераците на разни разколници, да заяви позиция, че няма да допусне разцепване на църквата. Аз призовавам Бойко Борисов да го направи, заяви народният представител пред журналисти в Добрич.

Според Сидеров с кончината на патриарха, който е бил обединителна фигура, се отварят врати за "някакви неразбории". Много се опасявам, че смъртта на Негово светейшество ще бъде използвана от всякакви елементи, които отдавна ровят и искат да цепят църквата. Виждам, че някои от т. нар. разколници се активизират пак. Има активизиране и сред извънцърковните среди, които работят в същата посока, коментира Сидеров. По думите му, ако сега се позволи на разколниците отново да "завъртят игри" с регистрацията на втори синод, това ще бъде лош удар по църквата.

Председателят на "Атака" призова сега да не се отправят нападки към отделни епископи, независимо че за някои от тях могат да се намерят нелицеприятни данни. Не е моментът сега да отправяме критика и да съдим висшия клир, защото това ще бъде използвано за нечисти намерения, допълни Сидеров, цитиран от БТА.

Лидерът на "Атака" представя новата си книга "Основи на българизма" на среща с обществеността в Добрич.