щъркел
щъркел / БГНЕС
Щъркелите се завърнаха в Белозем, ще им правят музей
101080
Щъркелите се завърнаха в Белозем, ще им правят музей
  • Щъркелите се завърнаха в Белозем, ще им правят музей
Музей на белия щъркел ще бъде изграден в Белозем, съобщи в ефира на Дарик кметът Иван Тачев. Той обясни, че проектът за музея и за информационен център в селото вече е изпратен до немската фондация „Евронатур", която се грижи за опазване популацията на щъркелите във всички селища като Белозем, носещи титлата Европейско село на белия щъркел.

Долетяха първите щъркели във Врачанско
 
На 8 март са се върнали тази година първите щъркели в селото. Повече от половината вече са тук, съобщи кметът Иван Тачев, който добави, че миналата година в Белозем е регистриран рекордният брой от 46 гнездящи двойки щъркели. Кметът покани гостите на селището да посетят тазгодишния Фестивал на белия щъркел, който ще бъде на 18 май.
 
Ето какво каза кметът: "Не са дошли още всички, а около 60-70%. Миналата година имахме около 46 гнездящи двойки, което е рекорд, откакто водим статистика от 2005 г. На училището е най-голямата колония - 23 платформи има, от тях 20 гнезда миналата година бяха заети и дадоха репродукция. В гнездата всяка година има мониторинг от "Зелени Балкани", които се качват на покрива на училището, почистват ги. Средно по три-четири, даже миналата година пет малки щъркела имаше. Те си дават сметка, че храната е в изобилие при нас, тъй като имаме много оризови полета, а щъркелите се хранят основно със земноводни, змии, мишки".

Убиха с въздушна пушка щъркел в Хаджидимово
 
Вчера в новините имаше вест за убит щъркел. Тачев я коментира така: "Аз си задавам въпроса коя беше тази скверна ръка, която посегна на тази птица, кой беше този пишман ловец, който най-вероятно си начеса комплексите по нея? Щъркелът е птица, която може да носи само позитивизъм и само полезни неща за едно населено място. Той унищожава гризачи, вредители, земноводни. Който слуша и чете това, нека не посяга никога на тази птица. Както казват хората, ние се хващаме на зелено с нея, защото това е първият предвестник на пролетта".
 
В Белозем няма безработица, младите хора са при нас, похвали се още гордият кмет: "И, което е най-хубавото - младите раждат. Имаме основно училище с 550 деца, детска градина с около 180 деца, гимназия с 200 деца. Днес например имаше рокерски празник, едно от момчетата даде пръстен на неговата приятелка и със свещеника им обещахме, че много бързо ще им сключим и гражданския, и църковния брак. Приканвам, ако има рокери, които не са набрали този кураж, да последват примера на нашия Гено, защото в момента на фона на това безбрачие, младите да запретват ръкави и да започват да правят деца, да не чакат щъркелът да им ги донася".