Убиха щъркел в Хаджидимово
Убиха щъркел в Хаджидимово / Снимка: Димитър Попов

Убиха щъркел с въздушна пушка в град Хаджидимово. Извършителят на престъпното деяние е неизвестен, а сигнал за инцидента е подаден от служител в общината. 

„Вчера на обяд ми се обадиха, че е открита птица в безпомощно състояние. След малко отново ми позвъниха с информация, че щъркелът вече е издъхнал. На място установих, че гръдният му кош е пробит от изстрел, по всяка вероятност от въздушна пушка. Куршумът е попаднал в сърцето на птицата", заяви Димитър Попов от Българското дружество за защита на птиците в Гоце Делчев.

„Не мога да си представя що за човек може да извърши такова престъпление. Това е най-обичаната у нас птица, която символизира началото, на плодородието, на живота. Птицата е прелетяла 10 000-12 000 км, а за благодарност е получила изстрел в сърцето”, каза още Попов.

Град Хаджидимово е едно от местата с най-много щъркели в региона – тук има 29 щъркелови гнезда, които са установени при последното международно преброяване.

Местните хора не могат да си обяснят кой може да има такова варварско отношение към щъркелите, които не пречат на никого. Жителите на града са възмутени и осъждат това деяние. Те обичат щъркелите и се грижат от години за тях. Заради това над 95% от електрическите стълбове са обезопасени с изкуствени платформи.

„Вероятно човекът никога няма да си признае и няма да бъде открит. Щъркелът е защитен вид по Закона за биологичното разнообразие. Предполагам, че глобата е между 1000 и 5000 лева за подобно престъпление. През последните 18 месеци има и други случаи на жестокост и агресия към птиците. Убит бе орел-рибар в района на Гоце Делчев, бухал бе убит също в Хаджидимово. Информираме прокуратурата, но тези случаи остават неразкрити”, допълни Димитър Попов.