/ Guliver/Getty Images
Ще останат ли хора с белодробни заболявания без рехабилитация?
96929
Ще останат ли хора с белодробни заболявания без рехабилитация?
  • Ще останат ли хора с белодробни заболявания без рехабилитация?
Нова методика на здравното министерство оставя 70 процента от пациентите с белодробни заболявания, които досега са имали достъп до рехабилитация, без такъв, информират Дарик пациентски организации.

От долекуване и рехабилитация ще могат да се възползват само белодробно болни, които са с 50 процента загубена работоспособност. Това от друга страна поставя и трите специализирани за целта лечебни заведения в риск от фалит, посочват още пациенти и допълват, че вече има сигнали за върнати от рехабилитация хора с белодробни заболявания.

Пролетни алергии ни атакуват след грипа

У нас в момента работят три болници за долекуване и рехабилитация на белодробни болести – във Велинград, в Роман и в Искрец. Достъпът на някои пациенти с белодробни болести до тях ще бъде ограничен, посочи пред Дарик Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите, боледуващи от астма.

Разлики и ползи от морска сол и солна стая

„Методиката е пусната преди Великден. Тя изисква болните от ХОББ, от астма, да са с над 50% ТЕЛК, за да получат долекуване. Само че, в много от случаите, например при астматици с тежки пристъпи, много трудно се дава такъв висок процент. От хората, които досега са имали достъп до долекуване, ще продължат да имат едва 30%. Получихме безкрайно много обаждания от хора, на които е ограничен достъпът. Отишли са до болницата и са се прибрали вкъщи, защото им е била отказана рехабилитацията”, обясни Хаджиангелова.

Почистващите препарати са опасни за белия дроб

Новите правила са залегнали в Методиката за субсидиране на лечебните заведения през 2018 година, изготвена от Министерството на здравеопазването.