Пролетни алергии ни атакуват след грипа

Всеки трети българин страда от някаква форма на алергия

/ Thinkstock/Getty Images
Всеки трети българин страда от някаква форма на алергия
След грипа и есенно-зимните вирусни инфекции идва ред на алергиите, които при много хора се отключват именно през пролетта. Всеки трети българин страда от някаква форма на алергия като честотата на този проблем се увеличава всяка година.
 
Специалист: Симптомите на алергии често се подценяват

През последните две десетилетия специалисти от всички държави, особено от индустриално развитите, отчитат, че все повече деца и възрастни развиват алергия. Очакванията са след 10-15 години 50% от населението да страда от този проблем, коментира пред "Труд" алергологът д-р Симеон Узунов от Клиниката по клинична алергология в Александровска болница.
 
50% от хората с алергии никога не получават правилни диагноза и лечение

По думите му през пролетта алергиите най-често са към полени. Те започват още от средата и края на февруари до април, с цъфтежа на дърветата, дървесни полени - бреза, следвани от цъфтеж на треви, тревни полени - от май до юли. "Най-често срещаните алергии са алергичен ринит, алергичен конюнктивит, често протичащ като риноконюнктивит (със симптоми от очите и носа) и изключително важно - бронхиалната астма", посочва д-р Узунов.
 
Кои храни могат да предизвикат алергии?

Има много фактори, свързани с алергиите, но основните са замърсяването на въздуха, храненето, и все по-голямото отдалечаване от природата, обяснява още специалистът.