"Трябва да решим дали търсим законност или замитане. Това, което настойчиво предлагаме е законност", това каза регионалният министър Иван Шишков по време на изявление в МС.

Шишков: МВР и регионалното министерство започват проверки на строителството в София 

"Днес на министерски съвет внесох предложение за изменение в Закона за устройство на територията. Темите, с които може би 9 месеца занимавах цялата общественост и включително строителния бранш на тема констатираните незаконни строителства във връзка с ремонта на пътища, част от АМ "Хемус" и язовирите", допълни той.

"За втори път - знаете и в предишния служебен кабинет си бяхме позволили да внесем в НС изменение на Закона", заяви Шишков.

Министър Шишков с разкрития за незаконно строителство за над 1 млрд. лева

"По законов ред да можем да направим така, че да запазим изградените инфраструктурни обекти, а не да забравих какво се е случило с тях. Искам ясно и дебело да подчертая - не става въпрос за строителна амнистия за тези обекти. Става въпрос за всички строителни обекти, ако НС одобри този или подобен текст в изменение в Закона ще бъдат изследвани. Ще бъдат създавани строителни книжа и документи, така че да бъдем сигурни, че тези обекти отговарят на нормите", допълни министърът.

"Това е една изключително важна стъпка, с цел да затворим наистина тази срамна страница в строителството на инженерната инфраструктура в България, която се установи, че на практика държавата е била възложител в периода 2018-2020 г. на голямо количество незаконни строителства", категоричен е той.

"Считам, че с това изменение или със сходен текст ще може обществото да има по-спокойна перспектива и яснота, че ще използваме тези пътища, а там, където не отговарят на нормите ще имаме законово основание да бъдат издавани разрешения за строеж, така че да бъдат въвеждани в нормите", заяви Шишков.

"Надявам се този път депутатите да разберат колко е важно и наистина да вървим в посока, в която да можем да регламентираме строителния бранш по законов ред", допълни той.