Шествие в памет на убитата Радостина от Варна
Шествие в памет на убитата Радостина от Варна / снимка: Дарик - Варна

Студенти от всички варненски университети се очаква да се включат в шествие под мотото “Ние сме хора. Нека не забравим този път”. Мирният студентски протест ще започне в 10 часа от двора на Икономическия университет и ще стигне до сградата на Съдебната палата в 11, когато започва обжалването на мярката за неотклонение на Георги Цветанов, единствения заподозрян за жестоката смърт на 21-годишната студентка Радостина Евтимова.

Заради убийството на третокурсничката от Икономическия университет, кандидат-висшистите искат тежките престъпления да не се разглеждат по съкратена процедура и да бъдат разграничавани от леките криминални случаи. Според младежите е недопустимо за подобно жестоко убийство като това на Радостина, престъпникът да получи присъда от 15 години затвор.

След обжалване на мярката за неотклонение на Цветанов ще се реши какви ще са следващите действия на студентите. “Ако не сме доволни от изхода на това дело, обещаваме, че ще стане много страшно”, предупреди Кирил Георгиев, студент в Икономическия университет и един от организаторите на шествието. По думите му, в България има обърната ценностна система и законите ни са “нещо извратено”.

На 9 март Варненският окръжен съд определи най-тежката мярка за процесуална принуда "задържане под стража" за Георги Цветанов. Той е обвинен за убийството на Радостина Евтимова. Трупът й бе открит на 6 март вечерта с множество прорезни рани по цялото тяло и лицето.

Георги Цветанов отказа да присъства на днешното съдебно заседание, като пред Варненския апелативен съд ще застанат неговите адвокати.

Други новини от Варна