/ БГНЕС
Президентът на руската петролна компания "Лукойл" Вагит Алекперов, който е на посещение в страната ни заяви пред журналисти, че са необходими по - строги мерки срещу контрабандата с горива в България. Той бе категоричен, че у нас няма картел на горивата. По думите договаряне на цените на бензина не е възможно, защото на пазара работят едни от най големите фирми в бранша. Алекперов заяви, че нефтената компания няма да се оттегля от България и допълни, че разширявайки пазарите си в Турция ще се осигури стабилна работа на нефтокомбината в Бургас.

Реални ли са цените по бензиностанциите?

"При толкова много бензиностанции в България, няма как да има картел на горивата", заяви Вагит Алекперов. „Това, че картелът е невъзможен беше доказано от анализа, направен от държавните органи. България е единствената държава, където има толкова много бензиностанции на пазара. Такова количество бензиностанции няма никъде. Практически днес броят на бензиностанциите ви е два пъти по голям от броя на бензиностанциите в Румъния, където населението е 30 милиона души. Пазарът днес е конкурентен.", добави още той.

"Лукойл" отрича да е монополист на данъчните складове за горива у нас

Според президента на руската нефтена компания в българското законодателство има пропуски, които позволяват контрабандата с горива. "Законодателството на България е не дотам съвършено и изисква подобряване и по-строги мерки срещу контрабандата на горива. Смятам, че всички оператори трябва да работят по едни и същи правила, които да са ясни и за контролните органи, и за обществото. Вярвам, че правителството ще положи повече усилия за преодоляването на този пропуск в закона, от който се ползват недобросъвестни оператори на българския пазар.", допълни Алекперов.

Вагит Алекперов увери, че руската петролна компания няма да се оттегля от България. Той допълни, че пазарът в Турция ще гарантира на нефтокомбината ни стабилна работа.

„Увеличихме присъствието си на пазара в Турция. Там се формира такъв пазар, който гарантира стабилност и работа, в това число и на бъларския  нефтен завод”.

От компанията предвиждат нови проекти у нас, свързани с преработката на нефтохимически продукти. Темата вече е обсъдена с министъра на енергетиката Теменужка Петкова.