Юлия Ненкова
Юлия Ненкова / БГНЕС
Няма картел на пазара на горива, потвърди и председателят на КЗК
93153
Няма картел на пазара на горива, потвърди и председателят на КЗК
  • Няма картел на пазара на горива, потвърди и председателят на КЗК
Следизборно КЗК не откри картел на пазара на горива, имало обмен на информация. Миналата година председателят на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова обяви, че контролният орган има доказателства за картел на горива между шест от основните вериги бензиностанции. По-рано тази седмица обаче стана ясно, че анализът не показва съгласувана практика. Зам.-председателят на Комисията Димитър Кюмюрджиев посочи, че е констатирана само обмяна на информация на действащи цени.

Нито една петролна компания не признава участие в картел за горива

През октомври миналата година председателят на Комисията за защита от конкуренцията Юлия Ненкова обяви, че има убедителни доказателства за картел на горива между шест от основните вериги бензиностанции и до месеци ще има глоби. Анализът обаче не показал това, стана ясно от думите на Ненкова:
 
"Това, че аз съм казала преди шест месеца, че имаме съмнения за картел, в никакъв случай не означава, че има картел. Имаме съмнения и неслучайно това е първата фаза на процедурата. Това е само едно твърдение. Имаше открито заседание на всички колеги, адвокати са направиха защитата, написаха много страници, с което разколебаха комисията по отношение на понятието картел в областта на продажбата на горива", каза тя.

Реални ли са цените по бензиностанциите?

Доказателства за картел няма, посочи зам.-председателят на КЗК Димитър Кюмюрджиев.
 
"Да, ние констатирахме, че си говорят, обменят си информация, но тази информация се отнася за цени, които вече действат на бензиностанции. Не можахме да докажем. Доказателствата не бяха солидни, за да докажем, че имаме съгласуване на поведението на компаниите за в бъдеще и определяне на обща търговска политика с цел нарушаване на конкурентната цена", каза Кюмюрджиев.

КЗК наложи мерки на дружества, търгуващи с горива

По отношение на цените:
 
"Ние не сме ценови орган, ние сме орган, който установява в конкретния случай дали има съгласувана практика между фирмите и не е нашата задача да кажем дали цените ощетяват потребителя, или не. Има друг компетентен държавен орган, който трябва да се произнесе по този въпрос. Има за цел да се каже само дали има картел, а картел е съгласувана практика с антиконкурентен ефект. Това е нещото, което комисията не можа да докаже. Доказахме обмен на информация, която обаче няма антиконкурентен ефект", посочи Юлия Ненкова.
 
За да няма обмен на информация, КЗК е наложила мерки на търговците сред които са забрана на контакти и обмен на информация с дружества конкуренти и забрана контакти между на служителите на собствените и конкурентните бензиностанции. От думите на Кюмюрджиев стана ясно, че контролът изпълняват ли се тези мерки ще се изразява в това дали са въведени във вътрешните документите на компаниите.