Нито една петролна компания не признава участие в картел за горива
Нито една петролна компания не признава участие в картел за горива / Thinkstock/Getty Images
Нито една петролна компания не признава участие в картел за горива
91102
Нито една петролна компания не признава участие в картел за горива
  • Нито една петролна компания не признава участие в картел за горива

Нито една от петролните компании не е признала участие в картел за горива, за да си спести глоба. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за защита на конкуренцията Юлия Ненкова във връзка с възможността, която КЗК даде на компаниите, ако някоя сътрудничи, да няма глоба.

Тя обясни, че в много европейски държави картел се разкрива от 5 до 7 години. По думите й още текат предварителни процедури, като в момента компаниите са поискали разкриване на защитена тайна. След това трябва да има произнасяне от КЗК дали ще я разкрие.

Горивата у нас - отново едни от най-скъпите в ЕС

"В това определение, с което ние казахме, че има нарушение, има защитена тайна. Това са тайните, които са свързани с форензик лабораторията, които сме извадили като кореспонденция между фирмите. Тази информация още не им е известна. По закон те имат право да се запознаят с тази информация, но трябва да направят искане за това. Повечето от фирмите вече са го направили. Изчакваме ги да изтече 30-дневният срок, в който ние трябва да се произнесем дали ще разкрием тази информация или не. По принцип винаги е разкривана такава информация, защото това им дава право на защита и биха могли да ни обвинят, че ние по този начин им ограничаваме правото на защита. Откритото заседание е след като минат възраженията. Няма да стане скоро, със сигурност", заяви Ненкова.