Шефът на ДАНС отказа да разкрие как са събирани доказателства по делото срещу Н. Цонев
Шефът на ДАНС отказа да разкрие как са събирани доказателства по делото срещу Н. Цонев / Sofia Photo Agency

Председателят на ДАНС Константин Казаков поиска в писмо до Софийския градски съд (СГС) да бъде отменена експертизата за начина на събиране със СРС-та на доказателствата по делото за подкуп срещу бившия военен министър Николай Цонев.

На последното заседание преди около три месеца, при закрити врати, защитата поиска допълнителна експертиза, която да покаже пътя, по който са направени специалните разузнавателни средства по делото за подкуп срещу Николай Цонев, магистрата Петър Сантиров и бившия главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов.

На днешното заседание председателят на състава съдия Иван Коев докладва постъпило писмо от Казаков, в което той отказва да изпълни определението на съда. В няколко страници Константин Казаков излага мотиви защо няма да изпълни определението на съда. В писмото той обяснява и че ако експертизата не бъде отменена, международният авторитет ДАНС като "надежден партньор в системата за сигурност на НАТО и Европейския съюз" ще бъде поставен под въпрос. Прави и заключението, че "разгласяването на параметрите на техническите средства за СРС чрез предоставяне за целите на експертизата би компрометирало в бъдеще и би създало условия за застрашаване на живота на служителите, които участват в използването на СРС и на ВДС.

Писмото на председателя на ДАНС е адресирано до 24-ти състав на СГС, парламентарните комисии за контрол на ДАНС и за вътрешна сигурност и обществен ред, вътрешния министър Цветан Цветанов, правосъдния Диана Ковачева, главния прокурор, председателя на Върховния касационен съд и представляващия Висшия съдебен съвет и до ДКСИ. Според юристи с пращането на писмото до различни институции Казаков цели „да размие отговорността на действията си или в случая бездействието и да окаже натиск върху съда".

Според защитата по делото, адвокат Васил Василев, в писмото се изопачава задачата поставената от съда задача: „Искаме проверка на пътя, по който са правени СРС, защото има необясними неща. Тези, които сега съдът контролира по закон, неправомерно пречат да бъде изпълнена задача, поставена от съда. Това е опит на един полицай да обяснява на съда какво може и какво не може да прави. Това е противоконституционно". Според Константин Симеонов пък „никога досега не е имало такава безпардонна намеса в работата на съдебната система", а колегата му Стефан Атанасов изтъкна, че в случая е впрегната цялата полицейска машина, за да се попречи на магистратите да си свършат работата.

Наблюдаващият прокурор Божидар Джамбазов каза от своя страна, че няма нужда от допълнителна експертиза. Добави, че заключението на вещото лице, че няма манипулации по записа, вече са част от доказателствата по делото и това е достатъчно.

След кратко съвещание съдия Иван Коев заяви, че не смята делото за изяснено и че експертизата трябва да бъде извършена.

Следващото заседание на съда е насрочено за 22 май.