Сергей Игнатов: Свиване на ресурсите в образованието ще намали качеството
Сергей Игнатов: Свиване на ресурсите в образованието ще намали качеството / Светлана Петрова

В образованието не може да има свиване на ресурсите, защото това ще доведе до намаляване на качеството, каза в Силистра министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов по повод предстоящото обявяване на антикризисната програма на правителството. „Ще направим 15% съкращения на персонала, както в другите администрации. Но дори това не е антикризисна мярка, България е затънала в бюрокрация", допълни още коментара си министър Игнатов.

През месец май в Министерството на образованието започва пилотно тестване на проект „Промени в системата на управление". След това резултатите ще се приложат в другите администрации. Целта е министерствата да правят политика, а другите дейности да се делегират на второстепенни изпълнители. Подобна практика вече има в ЕС, обясни Сергей Игнатов.

С поредица от кръгли маси започва общественото обсъждане на проекта за закон за училищното образование. В него се предвижда въвеждане на атестация за директорите на училища на всеки 2 години. Предлага се и тристепенна оценка за поведението на учениците: „нуждая се от подобрение", „добро" и „похвално" поведение. Не е изключено някои от промените да бъдат приложени пробно още през учебната 2010 - 2011 година.

В Силистра министърът на образованието Сергей Игнатов гостува за 20-годишнината на Езиковата гимназия „Пейо Яворов" и подари на училището интерактивна дъска.