Семерджиев: Решението на КС потвърди, че капацитетът на Москов е нулев
Семерджиев: Решението на КС потвърди, че капацитетът на Москов е нулев / Sofia Photo Agency, архив

"С отмяната на здравната реформа Конституционният съд потвърди, че капацитетът на ресорния министър Петър Москов в сферата на здравеопазването е нулев. Разделянето на заболяванията, за лечението на които здравната каса заплаща, в пакети, е убийствено. Това е сегрегация на коректните платци на здравни вноски на социално значими и социално незначими хора".

Коментарът направи пред Дарик основателят и първи управител на Националната здравна каса, както и бивш здравен министър, д-р Илко Семерджиев. Преди ден Конституционният съд обяви за противоконституционна разпоредбата на Москов заболяванията да се разделят в пакети. По думите на Семерджиев обаче в поведението на здравния министър имало ясно открояващо се качество - той не се съобразявал с никого и с нищо.

Москов: Ще прецизираме и внесем отново отменените текстове на здравната реформа

"Няма идея на министър Москов, която да е получила одобрение и която да е била синхронна не само с усещането на хората за подобряване нещата в здравеопазването, но и със закона. Когато изпълнителната власт се опитва да прокарва закони, които са в разрез с Конституцията или административните правила в страната, се получава това, което се получи вчера в Конституционния съд", добави Семерджиев.

"В неговия маниер вече имаме едно ясно открояващо се качество - не се съобразява с нищо и с никого. Нямам съмнение, че налудните идеи, които прокарва в здравеопазването, ще продължи под една или друга форма да ги прокарва. Разделянето на пакетите е убийствено. Това е сегрегация на коректните платци на здравноосигурителни вноски по принципа социално значими и незнаими хора, това е абсурдно", добави той.