Повече от месец треньорът по вдигане на тежести Илиян Събев и неговото семейство живеят в съблекалнята на залата, в която работи в Търговище.

Изминалата година била тежка за семейството, на което се наложило да отглежда трите си деца с 350 лева на месец, след като съпругата му се разболяла и останала без работа.

Залата в Търговище, от която са излезли европейски и републикански шампиони по вдигане на тежести, се е превърнала за втори дом за спортистите. За треньора и за една от шампионките обаче, залата е и истински дом, тъй като те са били принудени да жиевят в съблекалнята. Семейството на Илиян Събев живее в нея, след като напуска апартамента, даден им под наем от Община Търговище.

„Всичко опира до финанси, в един момент като се завърти колелото на нищетата се оказва, че човек не може да си плати сметките и консумативите. Живеем с 360 лева на месец. Аз жена ми и трите ми деца. Заради пандемията през 2020 година, жена ми остана без работа, разболя се, а аз съм на половин щат към спортното училище.

Започнахме да закъсняваме с наема и консумативите на общинското жилище. Натрупаха се доста сметки. Пращаха ни хора да ни предупредят, че ще ни изхвърлят от жилището. И тъй като останахме без ток, решихме Новата година и коледните празници да ги прекараме на светло”, разказа пред NOVA Илиян Събев.

Така семейството се премества в съблекалнята на спортната зала. "Господин Събев не е извеждан принудително от общинското жилище, въпреки че има много неплатени наеми за повече от половина година, задължения към ВиК", обясни зам.-кметът на Търговище Валентин Велчев.

Илиян Събев е учител на половин щат и треньор в клуба по щанги. Въпреки финансовите проблеми - той продължава тренировките. „На половин щат съм към спортното училище. А през 2020 г. в касата на клуба не е постъпило нищо от Министерството на спорта”, заяви Илиян Събев.

В позиция до NOVA от Министерството на спорта заявяват, че по "Програмата за развитие на спортните клубове", през 2019 клубът получил 8000 лева – за постигнати резултати, брой на активно спортуващи и включени спортисти в национални отбори.

През същата година клубът престава да съществува. В края на годината, треньорът създава нов. Поради това, че не е извършвал спортно-състезателна дейност през 2019 година обаче, не е кандидатствал по Програмата и съответно не е получил финансиране през 2020.

От министерството заявяват още, че са отпуснали 70 500 лева за ремонт на залата и 3000 лева за ново тренировъчно оборудване. А отпуснатите финансови средства през 2021 година са в размер на 3000 лева.
nova.bg