/ БГНЕС
Съветът за електронни медии (СЕМ) откри обществено обсъждане на проекта за Кодекс за поведение относно мерките за оценка, означаване и ограничаване на достъпа до предавания, които са неблагоприятни или създават опасност от увреждане на физическото, психическото, нравственото и/или социалното развитие на децата (Кодекс за поведение). Това съобщават от СЕМ.

Проектът е приет и изготвен съвместно с Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), Българската национална телевизия и Българското национално радио.

В 30-дневен срок, считано от датата на публикуване на съобщението, заинтересованите лица могат да се представят писмени становища по приетия проект.

"Кодексът отчита натрупаната до момента практика, като надгражда и доразвива правилата на съвместна регулация за постигане на целите: съвместно установяване на ефективни мерки за оценка, означаване на съдържанието и ограничаване на достъпа на деца до предавания и генерирани от потребители видеоклипове, които са неблагоприятни или създават опасност от увреждане на развитието на децата.

Предвидените в него мерки са съобразени с вече създадената добра практика; със спецификата и технологичното развитие на медийните услуги и услугите на платформи за споделяне на видеоклипове; с характера на линейните услуги, услугите по заявка и на услугите на платформи за споделяне на видеоклипове и спецификите на позиционирането, обозначаването на съдържанието и възможностите за достъп на деца в различните медийни услуги; с достъпната медийна среда; с различното ниво на физическо, психическо, нравствено и социално развитие на децата в различните възрастови групи в рамките на широкия диапазон от 0 до 18 години; с достигнатото ниво на медийна грамотност на аудиторията и потребителите на аудио-визуалните медийни услуги по заявка и на услугите на платформи за споделяне на видеоклипове", се казва в решението на СЕМ.
БТА