Село плаши с гражданско неподчинение, не иска боклука на Добричка област
Село плаши с гражданско неподчинение, не иска боклука на Добричка област / снимка: DarikNews.bg, Дарик Добрич

С гражданско неподчинение заплашиха жителите на добричкото село Стожер, в случай, че стартират строителните дейности по изграждането на регионалното депо за твърди битови отпадъци в селото им. На пореден протест пред сградите на общините Добричка и Добрич, членовете на сдружение „Бъдеще за Стожер" обявиха твърдото си намерение да отстояват позицията си срещу изграждането на депото. Председателят на сдружението Димитър Платиканов съобщи, че е решен на гладна стачка, ако исканията на протестиращите не бъдат чути.

„Има протокол от публично обсъждане на проекта за депото и там няма изразен този протест, който днес изразявате" - разясни пред протестиращите зам.-кметът на община Добричка Дико Иванов.

„През цялото време информацията за изграждане на депото беше потулвана от бившия кмет на селото Кръстьо Милков. Реално нямаше публично обсъждане на проекта, защото ние заявихме, че няма да участваме и на това обсъждане нямаше нито един човек от селото. Завели сме две дела срещу Сдружението за изграждане на депото, изпратили сме цялата документация в Народното събрание и в Министерството на околната среда и водите и очакваме министърката да дойде лично в Стожер, за да се срещне с хората." - коментира Димитър Платиканов - председател на сдружение „Бъдеще за Стожер".

Настоящият кмет на селото Венцислав Недков обяви, че застава изцяло зад исканията на протестиращите.

Новото депо, което ще събира отпадъците на осемте общини от област Добрич и шуменската Никола Козлево трябва да бъде въведено в експлоатация до края на 2014 г.. Общата стойност на проекта е над 38 млн. лв. Договорът с изпълнителя на строителните дейности - обединение "Депо Добрич 2013, бе сключен на 13 юни.

Други новини от Добрич