СДС:  Инцидентът в Красна поляна е резултат от лошата политика на управляващите
СДС: Инцидентът в Красна поляна е резултат от лошата политика на управляващите / снимка: Sofia Photo Agency
Съюзът на демократичните сили изразява сериозно безпокойство и остро осъжда проявите на насилие в столичния квартал "Красна поляна", при които пострадаха български граждани. Това се казва в декларация на СДС по повод на безредиците в квартала през последните дни, изпратена до БТА.

Случилото се още веднъж поставя въпроса за отговорността на правителството и държавните институции за осигуряване на обществения ред и гарантиране на сигурността на всички български граждани, независимо от тяхната етническа или верска принадлежност, се посочва в документа.

Инцидентът е резултат на лошата политика на управляващите по отношение на интеграцията на ромското малцинство в съвременното българско общество, смятат от СДС.

Същевременно от партията обръщат внимание, че засилената в последните година пропаганда на ксенофобия и нетърпимост към представители на други етноси води до неконтролируеми реакции от страна на отделни групи в българското общество. Проявите на краен национализъм, ксенофобия, расова или верска омраза, нямат нищо общо с ценностите на съвременната европейска цивилизация и с националната традиция на толерантност и взаимно уважение между различните етноси и религиозни общности в България, се посочва в декларацията.

СДС настоява правителството да вземе спешни мерки за пресичане в бъдеще на подобни прояви и за гарантиране на спокойствието и сигурността на всички български граждани.