"Вчера беше един лош ден за България и за нас като българи, отново влязохме в световните новини. Тези 18 загинали млади хора и много други пострадали, са резултат от дезинтеграцията на институциите, от войната между институциите. Закриха най-сериозния инструмент за борба с организираната престъпност – специализираната престъпност". Това каза на брифинг относно хода на разследването на тежкия инцидент с мигранти край с. Локорско главният прокурор Иван Гешев.

"Всичко, което виждаме, организираните групи за трансфер на хора, за трафик на хора, за телефонни измами, са резултат от всичко това. Надеждата ми е, че всички ние, говоря за институциите, виждам сериозните усилия на министър Демерджиев за съвместна работа и за възстановяване на престижа на МВР, ще се опитаме да защитим сигурността на тези, които ни плащат – на българските граждани. Прокуратурата се опитва да защити българските граждани", допълни той.

Прокуратура на Република България

"За 24 часа са извършени десетки разпити на свидетели, над 20 претърсвания на адреси и са назначени над 30 експертизи. За това време успяхме да установим цялата престъпна дейност на тази група", заяви директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Двама заварчици от Каблешково са задържани по случая „Локорско”

Той уточни, че става въпрос за организирана престъпна група, която приема мигрантите от границата с Турция и с помощта на камиони с различни тайници ги прекарва от турската граница до местност около сръбската граница. 

По думите му, мигрантите отиват основно в Германия, Франция. А самата група се състои от 6 човека, като самите тайници ги изготвят сами и ги превозват. "В хода на разследването е установено, че групата не работи от скоро, а това е пореден превоз, като те са признали, че са извършвали подобни превози два пъти месечно", каза още Сарафов. 

"Точните локации се получават по "Телеграм" от ръководителя на групата. За преминаването заплащат суми от 5 до 7 000 евро", допълни той.

"В злополучния ден около 07:00 - 07:30 ч. сутринта двамата шофьори, които са обвиняеми към настоящия момент, са отишли с камиона-ковчег в местност, получена по приложението "Телеграм". Местността е в близост до турската граница - Бургаско. Качили са 52 души от мъжки пол, на видима възраст между 13 и 35 години (на нито един от мигрантите не се знае реалната самоличност, защото нямат документи за самоличност). В един момент, малко след Траянови врата се чуло от каросерията на камиона силен шум, шофьорите обаче продължили пътя си. В местността около село Локорско чукането по каросерията се е усилило неимоверно. Шофьорите са разбрали, че има някакъв проблем, отбили са там, където е намерено впоследствие и превозното средство с мигрантите, отбили са и са видели, че има мъртви и пострадали хора. В следствие на това те са изоставили камиона и пострадалите и са хукнали да бягат към родните си места - в Каблешково", обясни директорът на Националната следствена служба. 

Прокуратура на Република България

По думите му от заключението на аутопсиите става ясно, че пострадалите са починали в резултат на задушаване.

"Хората са умирали бавно и мъчително в продължение на 30 до 60 минути", подчерта директорът на следствието. Той е категоричен, че ще бъдат безкомпромисни в разплитането на тази престъпна верига.

Случаят „Локорско”: Още арести заради 18-те мъртви мигранти от Афганистан

"Може би причината за смъртта на тези хора е чисто човешка алчност – твърде много мигранти са качени – 52-ма. В предишни случаи са качвани 25-30 до 35 мигранти", коментира Сарафов.

Прокуратура на Република България

"Седем души са задържани за случая с мигрантите край Локорско, четирима от тях безспорно имат участие в престъплението", заяви директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Атанас Илков

"По-важното е, че изключително бързата реакция на всички служители на МВР доведе до много бърз и удовлетворяващ резултат, т.е. извършителите бяха установени и задържани, благодарение на високия професионализъм на колегите", каза още той. 

"На абсолютно всички 34 човека беше предоставена медицинска услуга и 27 от тях във вчерашния ден бяха настанени в пет софийски болници, които събраха допълнителни екипи, за да може реакцията да бъде максимално бърза. Другите бяха прегледани и обслужени", заяви служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

По думите му няма починал човек от настанените в лечебните заведения.

"Към момента в болници остават 19 души", посочи министърът и допълни, че днес осем са били освободени.