Военно-транспортен самолет „Спартан“ с тричленен екипаж от Военновъздушните сили излетя в 10.39 ч. по маршрут София – Севиля – София, за да извърши авиомедицинска евакуация на шест карантинирани български ученици и двама придружители. На борда на самолета пътува и екип от Военно-медицинска академия, съобщиха от Министерството на отбраната.

Очаква се обратният полет да се осъществи във вечерните часове на днешния ден.

Прибират със самолет „Спартан“ наши ученици с COVID-19 от Испания

Искания за авиомедицинска евакуация на българските деца са постъпили от Министерството на образованието и от Министерството на здравеопазването на 16 ноември.
 


На 13 ноември шест от 31 ученици от Професионална гимназия по техника и технологии „Атанас Димитров“ в Нова Загора са показали положителни резултати от антигенен тест за COVID-19 точно преди полета на групата от Малага през Мюнхен за София. Направените впоследствие PCR тестове също са били позитивни. Учениците и придружаващите ги учители не са ваксинирани, гласи официалната информация на просветното министерство.

Групата е била на посещение в Севиля, Кралство Испания, по програма „Еразъм“ заедно с четирима учители от същото училище.

На 14 ноември 2021 г. учениците с отрицателен резултат на теста заедно с двама учители са се върнали в България. Гимназистите, заразени с COVID-19, и другите двама учители са карантинирани в хостел в Севиля. Учениците нямат симптоми и се чувстват добре.

От Нова Загора е осигурен микробус, който ще прибере карантинираните в Испания ученици и ръководителите им от столицата, съобщиха пък от областната администрация-Сливен.