Само 16 от центровете за спешна помощ в страната са получили допълнителни пари
Само 16 от центровете за спешна помощ в страната са получили допълнителни пари / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Само 16 от центровете за спешна помощ в страната са получили допълнителни пари, а останалите 12 не са, обяви Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ. В писмо до медиите тя декларира, че голяма част от работещите в Бърза помощ не се получили никакви добавки към заплатите си, а останалите са взели символични суми.

В два от центровете са раздадени бонуси до 20 лева на човек. Средно до 50 лева на работещ са получени в други две спешни звена. Средно до 100 лв. са раздадени в четири спешни центъра, а между 100 лева и едно месечно възнаграждение са взели в шест центъра.

По данни на Българския лекарски съюз, в Благоевград лекарите са получили по 11 лева добавка за цялата година, във Варна - по 16 лева, а във Велико Търново - по 50-60 лева. Тези допълнителни суми се отнасят за 2011 г. и са икономисани от заплатите на незаетите работни места, обясняват още от асоциацията.

Миналия петък министърът на здравеопазването Стефан Константинов коментира, че работещите в Бърза помощ в София са получили най-големи суми допълнително, тъй като там имало най-много незаети щатни бройки. Той посочи, че в цялата система на Спешна помощ са разпределени допълнително над 1 милион лева.

Стартовата заплата на лекар в Спешна помощ е 530 лева, а лекар с 25-годишен трудов стаж и две специалности - 690 лева. Сестрите и фелдшерите получават между 450 и 500 лева, а шофьорите на линейка - 360 лева.