Деница Сачева
Деница Сачева / пресцентър, МТСП
Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева откри частната резиденция за възрастни хора "Надежда" в дуловското село Межден и връчи първия лиценз за такъв тип услуги в страната на управителя Надежда Димова.

Социалната услуга е инвестиция за 15 души на фирмата "Нов живот" в Межден.

Новото социално заведение разполага с единични и двойни комфортно обзаведени стаи, има собствена кухня, осигуряваща пет хранения дневно по меню, подготвено съобразно нуждите на потребителите от специалист диетолог. В него работят здравен и социален работник, трудотерапевт, обслужващ персонал.

Според Сачева до края на годината предстои да бъдат закрити 10 дома за стари хора в страната и да бъдат насочени към нова услуга, подобна на тази в с. Межден. През следващите 15 години ще бъдат затворени 80 дома. Министърът съобщи, че в следващия програмен период на ОП "Развитие на човешките ресурси" са отделени 750 милиона лева за седем години, в които да се извърши деинституционализация на социалните услуги. Тази година бюджетът за социални услуги е 430 милиона лева - с 37 на сто повече от миналата, каза Сачева.

Заедно с нея в откриването участваха народният представител Алтимир Адамов, областният управител на Силистра Ивелин Статев, кметът на Дуловската община д-р Юксел Ахмед и други.