/ БГНЕС
Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева не смята, че има неравнопоставеност в ресторантьорския бранш, коментирайки пред журналисти в Добрич недоволството на собствениците на затворените заведения.

Деница Сачева: Нагласата в кабинета не е за пълно отваряне след 21 декември (ВИДЕО)

"Ресторантите, които се намират в хотелите, също са ограничени за Коледните и Новогодишните тържества като могат да останат отворени до 22;00 часа", каза Сачева.

Министърът допълни, че тези ресторанти не могат да получат подкрепата от 24 лева на ден до 31 декември, от която ще се възползват заетите в затворените бизнеси. След 1 януари догодина тази помощ ще нарасне на 75 на сто от осигурителния доход на заетите.

"Към затворените бизнеси вече са изплатени почти 100 000 лева като кандидатствалите при нас са около 4600 работодатели за 23 000 лица", добави Сачева. По думите й, плащанията ще продължат в работните дни до Коледа и след празника - до Нова година, също ще се превеждат средства.

Сачева: Над 1,2 млрд. лв. са насочени към справяне с последиците от COVID-19

Деница Сачева посочи, че решението да бъде удължен срокът на противоепидемичните мерки е взето трудно при отчитане на всички гледни точки и с приоритет да бъде запазен животът и здравето на гражданите.

По думите й, това ще струва допълнително 250 000 000 лева на държавата, като в ресурса се включва и мярката по оперативната програма "Конкурентноспособност" за връщане на 20 на сто от оборота на затворените бизнеси, която Министерството на икономиката отваря. 
БТА