Пострадали от пандемията ресторантьори и хотелиери може да разчитат на помощ до 20% от оборота си за 2019 г.
Пострадали от пандемията ресторантьори и хотелиери може да разчитат на помощ до 20% от оборота си за 2019 г. / iStock/Getty Images
Между 10 и 20 на сто от оборота за предходната година ще получат бизнеси, според това доколко е засегната работата им от кризата и мерките за неразпространение на COVID-19. Това заяви зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Атанас Димитров, който взе участие в заседанието на икономическата комисия в парламента като представител на БХРА в КРИБ (Конфедерация на работодателите и индустриалците в България).

Новите мерки за бизнеса, по които се очаква да има яснота до 5 дни, ще имат за цел не само да запазят служителите в различните икономически сектори, но и да се опазят самите работни места, за да има къде те да се върнат, обясни Димитров, цитиран от NOVA.

Сред мерките ще има и такива, които засягат пряко туристическия сектор, като в момента се обмисля вариант да бъдат компенсирани и бизнесите, които не са затворени с официална заповед, но реално не могат да работят пълноценно като заведенията в местата за настаняване. „До 5 дни ще стане ясно дали предвидените 156 млн. лв. по ОП „Иновации и конкурентоспособност” ще бъдат пренасочени по новата антикризисна мярка”, обясни икономическият министър Лъчезар Борисов.

Компенсация от 20% е за фирмите, които са извън сектора на търговията, а 10 на сто – за тези в търговията. Идеята е документи да се подават в рамките на седмица и след още 7 дни реално да започне изплащането на помощта.

„Засегнатите бизнеси ще подават онлайн заявленията чрез специализиран модул в ИСУН, като те ще се разглеждат от Националната агенция за приходите (НАП), които имат административния капацитет бързо да проверят подадените документи и да одобрят помощта,” обясни Атанас Димитров след заседанието на икономическата комисия. Според данните на Лъчезар Борисов бизнеси с общ оборот от около 1 млрд. лв. са засегнати от противоепидемичните мерки. Преди помощта реално да бъде дадена, ще се иска и разрешение от Европейската комисия.

Водят се преговори и с финансовото министерство и за допълнителни средства за подпомагане на бизнеса.

Социалният министър Деница Сачева обяви, че от понеделник до днес по мярката „Запази ме” са постъпили около 400 заявления. По време на заседание на парламентарната комисия по труда и социалната политика министърът увери, че всички дни неплатен отпуск на хората ще бъдат изплатени. В момента се събират документи за всички тези, които са били затворени от 29 октомври до момента. „За декември също е възможно да се подават заявления, но изплащането ще постъпи след приключване на периода”, допълни Сачева.

Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 50 млн. лева. С тази мярка ще се предоставя подкрепа чрез изплащане по 24 лв. на ден за периода на неплатен отпуск на всяко лице, осигурено на пълно работно време или пропорционално на уговореното работно време в трудовия договор.