/ БТА
На мирен граждански протест се събраха представители и съмишленици на любителските организации за изкуство в Ловеч.

БТА

Причината е въведените по-строги противоепидемични мерки в областта, според които се преустановяват репетиции и изяви на танцови, музикални, певчески школи/клубове, школи по изкуствата и всички самодейни групи на читалищата.

Нови мерки срещу COVID-19 и в Ловешко

Протестиращите се събраха първо в двора на Регионалната здравна инспекция, а след това и пред Областна администрация. Плакатите им гласяха: "Остана ни само културата, не ни я отнемайте", "Залите за изкуства са по-безопасни от хипермаркетите", "Ние сме будители, не вирусоносители", "Не на двойния стандарт", "Изкуството не е болест" и други.

БТА

С дошлите да изразят недоволството си се срещна заместник-директорът на РЗИ д-р Росица Милчева. Тя обясни, че мерките са въведени, тъй като заболеваемостта нараства стремглаво, като от вчера до днес се е увеличила с повече от 20 %.

БТА

Тя предложи да внесат изложението си писмено в РЗИ и да изчакат утрешното изявление на Националния оперативен щаб, тъй като ще има становище за цялата страна, след това ще се преценят последващите действия.

БТА

"Искаме да ни бъде разрешено правото да упражняваме дейността си. В рамките на една година сме имали право на труд само 3 месеца. Считаме мерките за недопустими, дискриминационни, целенасочени и лишени от логика", заяви Кристиан Костов, председател на читалищното настоятелство на Народно читалище "Бяла Анаста - 2016".

Той настоява да се направи правилна преценка кое е по-опасно - във фабрика с 200 души или в танцова зала от 100 кв. метра, в която репетират 12 деца.
БТА