/ iStock/Getty Images
Ръст в броя на новозаразените с COVID-19 отчита Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Ловеч. През последните три дни стойностите на заболеваемостта са се покачили на над 300 заразени на 100 хиляди души.

Затова от 00.00 часа на 17 март /сряда/ в областта влизат в сила нови по-строги противоепидемични мерки, сред които въвеждане на неприсъствени учебни занятия до 2 април за учениците от 5 до 12 клас, съобщи д-р Росица Милчева, заместник-директор на РЗИ - Ловеч, след заседание на Общински оперативен щаб за превенция и ограничаване на разпространението на коронавирус на територията на общината, предаде БТА.

Милчева посочи, че от днес е увеличен капацитетът на COVID-отделенията, чиито легла в момента са запълнени на около 60 процента. Връща се броят им от пика през ноември, или болниците са в готовност да достигнат общо 231 легла.

Други мерки, които влизат в сила от 17 март, са преустановяване на мероприятия на закрито и открито (пазари, тържища, изложения, събори, празници, панаири и други), с изключение на фермерските пазари. Пазаруването във всички големи търговски обекти ще се извършва задължително с количка. Всички заведения за хранене и развлечения ще работят до 22.00 часа, като се забранява "живата музика" и DJ.

Няма да се допускат посещения на малолетни и непълнолетни лица в молове, кафенета, ресторанти и развлекателни заведения без родител/попечител.

Д-р Милчева добави, че вече има наложени санкции за неспазване на капацитета и неносене на маски от персонала.

Според новите мерки, фолклорни, танцови, певчески, театрални и други самодейни формации и групи ще трябва да преустановят репетиции и изяви, спират се и посещенията в залите за групови занимания към фитнес центрове и всички зали за групови занимания по йога, пилатес, аеробика и др.

Преустановява се дейността на пенсионерските клубове и клубовете на инвалида, както и посещението на игрални зали и казина. Всички масови събития като предизборни срещи ще трябва да се провеждат на открито, с маски и спазване на дистанция.

Новите мерки ще са в сила до 4 април (неделя), добави д-р Милчева.
БТА