Някои от симптомите на варианта Делта са различни в сравнение с тези на първоначалните варианти на COVID-19, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Кашлицата и загубата на вкус и мирис вече не са толкова чести, според данни от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията.

Променените симптоми са заради еволюцията на вируса, когато той мутира. Понякога това осигурява предимства за вируса. Такива са симптомите, които увеличават скоростта на разпространението му.

Делта има няколко мутации, засягащи структурата на спайк протеин. Това му позволява да се съедини много плътно към своя гостоприемник, в сравнение с други варианти. След като се закрепи върху клетъчните рецептори на човек, той може да остане здраво прикрепен, което му позволява да се възпроизвежда и разпространява ефективно. Делта произвежда и по-висок вирусен товар в дихателните пътища, особено в носната кухина.

Най-важното предимство на ваксината срещу COVID-19 е ефективността ѝ срещу тежко заболяване, хоспитализация и смърт. Това е особено важно по време на разпространението на варианта Делта. Огнищата на Делта варианта сред неваксинираните популации могат да доведат до претоварване на здравната система.

Според Центъра и СЗО децата са еднакво податливи на инфекция с COVID-19 като другите възрастови групи. От настоящите доказателства може да се направи изводът, че предаването на вируса от и между деца може да бъде повлияно от различни фактори - вирусен товар и продължителност на отделянето на вируса, разпространението на варианти на безпокойство, както и физиологични фактори, специфични за всяко дете.

Децата в Европа и по света продължават да имат много по-ниски нива на хоспитализация, интензивно болнично лечение и смъртност от всички други възрастови групи, заразени с COVID-19, допълниха от пресслужбата.
БТА