С декларация на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" започна днешното заседание на Народното събрание (НС).

В началото на заседанието председателят на парламента Росен Желязков съобщи, че главният прокурор Иван Гешев е внесъл в Народното събрание искане за даване на разрешение за продължаване наказателното производство срещу Ангел Георгиев и Веселин Вешев („Възраждане“). С писма народните представители информират председателя на НС, че дават съгласие за продължаване на наказателното производство по постъпилото искане от главния прокурор.

Първа точка в дневния ред е проект на решение, внесен от Министерски съвет, за определяне на допълнителен срок за събиране на приходи, за извършване на разходи и за предоставяне на трансфери. 

Предвижда се, че до приемането на Закона за държавния бюджет на Република България за 2023 г. приходите се събират в съответствие с действащите закони, а извършването на разходите и предоставянето на трансфери е в размер, не по-голям от размера им за същия период на предходната година, като се отчитат влезли в сила актове на Народното събрание и на Министерския съвет, които предвиждат допълнителни или намалени бюджетни средства, при спазване на фискалните правила по Закона за публичните финанси.

Министърът на правосъдието: Разчитам на членовете на ВСС да ме подкрепят (ВИДЕО)

НС ще разгледа допълнителното удължаване на бюджета от миналата година. Причината е, че действието на първото удължаване изтича след два дни - на 10 юни и ако не се предприемат допълнителни мерки, държавата няма да може да се разплаща.

В проекта на решение е написано и в каква последователност се осъществява извършването на разходите, предоставянето на трансферите и поставянето на лимити от Министерството на финансите.

От „Има такъв народ“ излязоха с декларация за конституционната реформа.

Тошко Йорданов каза, че ГЕРБ, „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) се събират в правителство при положение, че се кълняха да се самоунищожат едни други.

По думите му Христо Иванов (ПП-ДБ) е отишъл на крака в стаята на ДПС, при Делян Пеевски, за да уговаря конституционна реформа, освен това и конституционно правителство, „вследствие на което г-н Пеевски и г-н Карадайъ ги подпират леко отзад това правителство, за да мине“. 

Йорданов метафорично сравни ПП-ДБ с "млада палава булка, която се взема с опитен по-възрастен, но също доста палав партньор – ГЕРБ, а ДПС играят ролята на парапет". "Вчера тази метафора ви я навряхме в очите не за друго, а защото наистина се правите, че не сте в брак с ГЕРБ и с ДПС", каза депутатът. 

"Ние ще обясняваме и показваме на българското общество какво направихте, няма да се скриете", зави Йорданов. И добави, че когато се правят, че не са заедно, те ще показват „кой ви е парапетът във връзката, кой ви е младежът във връзката и каква любов въртите където там се съберете“.

Депутатът даде още една метафора - че мравоядът, ако иска да си свърши работата, сам си завира хобота в мравуняка. "Не разбирам какво срамно има в това г-н Пеевски да ви е в комисията при положение, че му ходихте на крака да го молите", коментира Йорданов.

За тази конституционна реформа помолихте само ДПС, никой друг и това също е факт, както е факт, че след това те ви гласуваха правителството, каза още депутатът.
Никол Николова, БТА